image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Marktplein
Luchtfoto. Binnenstad. Het centrum van Almelo. In het midden van de foto is het marktplein te zien en de Haven Noordzijde, die van bovenaf nog dwars over het Marktplein loopt, tot aan de Wierdensestraat.

Kantongerecht Marktplein
Oude Markt. Rechts van dit kruispunt is goed te zien, dat de sanering van het centrum ten behoeve van de bouw van het grootwinkelbedrijf al heeft toegeslagen. Het kantongerecht aan het Marktplein, op de hoek van de Oude Markt is inmiddels afgebroken, te zien aan de open plek, die daar ontstaan is. Voorlopige werd het extra marktterrein.

Café-restaurant N. Tijink
Grotestraat. Op de open plek aan het eind van de rij winkeliers aan de Oude Markt stond het pand van café-restaurant N. Tijink aan de Grotestraat 85, op de hoek van de Oude Markt, dat eveneens inmiddels afgebroken is. De overige winkeliers zouden spoedig volgen omstreeks 1963. Dit gold ook voor de overkant van de Oude Markt, t.w. o.a. Kuperus, bedden en matrasssen aan aan de Oude Markt 5, op de plaats van de huidige HEMA.

Landgoed Huize Almelo
Gravenallee. Rechtsboven is het Landgoed Huize Almelo zichtbaar, met huis Almelo aan de Gravenallee 1, de groene long van Almelo.

Gemeentelijk badhuis
Hofstraat. Rechtsboven op de foto, direct onder Huize Almelo, staat nog het oude hoge gemeentelijke badhuis aan de Hofstraat, dat daarvoor dienst deed als Rijks HBS.

Dijkschool
Hofstraat. Rechts ervan staat de voormalige Dijkschool aan de Hofstraat.

Textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr.
Fortstraat. Daarnaast, met de fabriekspijp, staat de textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr. (leerlooierij) aan de toenmalige Fortstraat 2-4, ter hoogte van de Hofstraat, waar nu de Hagenborghflat staat.

Bendien-Smits
Prinsenstraat. Op de voorgrond in het midden loopt de (pikzwarte) Almelose Aa, met onderaan de textielfabriek Bendien-Smits aan de Aa, met de Prinsenstraat en Holtjesstraat.

Grotestraat Zuid
De straat met de slinger rechts is de Grotestraat Zuid, met beneden de kruising met de Holtjesstraat en de Bavinkstraat.
Periode:1/1/1960-1/1/1961
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Fortstraat 2-4
Almelo, Grotestraat
Almelo, Haven Noordzijde
Almelo, Hofstraat
Almelo, Holtjesstraat
Almelo, Marktplein
Almelo, Prinsenstraat
Almelo, Wierdensestraat
Identifier:NL-AmlHA_600_01_069
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.