image/svg+xml

Wijk 12 Noorderkwartier

Wijk 12 Noorderkwartier

Omschrijving:Spoorlijn traject Almelo-Mariënberg
Luchtfoto Noorderkwartier. Van links naar rechts loopt bovenin de spoorlijn van het traject Almelo-Mariënberg, dat rechts via de nieuwe spoorbrug over het net doorgetrokken Twentekanaal loopt. Rechts over de brug is nog een stoomtrein te zien die net over de brug is gereden.

Gemeentelijk Slachthuis
Onder het spoor loopt parallel het Overijssels kanaal (kanaal Almelo-de Haandrik), met geheel links aan de Slachthuiskade het gemeentelijk slachthuis. Later kwam dit bedrijf in handen van Drostimex.

Bedrijventerrein Dollegoor
Dollegoorweg. De bedrijfsgebouwen rechts van het slachthuis aan het begin van de Dollegoorweg zijn een onderdeel van het bedrijventerrein Dollegoor in wording, dat zich boven de spoorlijn Almelo-Mariënberg uitstrekt, tussen het Twentekanaal en de spoorlijn Almelo-Deventer, die links bovenin, nog net zichtbaar, naar links wegloopt. De Dollegoorweg loopt inmiddels via het zichtbare viaduct onder de spoorlijn door richting de insteekhavens.

Coöperatieve op- en overslag Vereniging Twenthe g.a. (CVT)
Jollesweg. Het oplichtende hoge silogebouw linksboven aan de 1e insteekhaven is van de Coöperatieve op- en overslag Vereniging Twenthe g.a. (CVT) aan de Jollesweg 4, waar tegenwoordig (2020) ForFarmers gevestigd is.

Textiel Machines Reading nv
Lelyweg. Het langwerpige, kathedraalachtige fabriekscomplex aan de bovenkant van de voornoemde 1e insteekhaven, rechtsboven de CVT, is van Textiel Machines Reading nv aan de Lelyweg 1. De textielmachinefabriek produceerde aanvankelijk kousenbreimachines. Thans 2019 zit op deze locatie Malvern Panalytical bv.

Waterzuivering Vissedijk
Luchtfoto. Noorderkwartier. Plesmanweg.Links in het midden staat de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Vissedijk (rwzi) aan de tegenwoordige Plesmanweg 2a. De Kolthofsingel moet vanaf dit punt nog verder naar rechts aangelegd worden.

Firma B.L. Buijvoets (BLB)
Sluisweg. Rechts bovenin loopt vanaf het Overijssels kanaal, met een grote slinger, de Hollandergraven naar beneden. Op het terrein daarboven, aan het beginpunt van deze vaart dat nu nog braak ligt, zou halverwege de jaren zestig Vleeschwaren en Conservenfabriek Firma B.L. Buijvoets (BLB) zich vestigen aan de Sluisweg 7. Begin jaren zestig was het bedrijf nog gevestigd aan de toenmalige 1e Wierdensedwarsstraat. Dit bedrijf zou na een brand en in verband met de aanleg van de verkeerstunnel in de Wierdensestraat naar deze nieuwe locatie aan de Sluisweg verhuizen. Thans 2022 heet het bedrijf Zwanenberg.
Periode:1/1/1954-1/1/1955
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Dollegoorweg
Almelo, Kolthofsingel
Almelo, Lelyweg 1
Almelo, Plesmanweg
Identifier:NL-AmlHA_600_01_068
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.