image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Demping havenkom
Luchtfoto. Binnenstad. Beeld van het oude centrum met het Marktplein, met een inmiddels (1954) volledig gedempte havenkom vanaf het marktplein tot het pand van garage Kempers, met de drie pompstations voor de deur, aan de Haven Noordzijde én tevens ter hoogte van de fabriekspijp, in het midden op de voorgrond, van de N.V. Van Heek-Scholco aan de overkant aan de Haven Zuidzijde.

Winkeliers Oude Markt
Oude Markt. De oorspronkelijke (Oude) Markt, die beneden op de voorgrond, rechts van het Marktplein naar het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat loopt, is nog volledig intact met alle winkeliers, met uitzondering van hotel Van Ouds de Prins, dat in de oorlog verloren is gegaan.

Kantongerecht Marktplein
Het hotel stond net voorbij het oude kantongerecht, op de andere hoek van de (Oude) Markt. Het gebouw van het kantongerecht zou nog worden afgebroken. Ter oriëntatie: links van het kantongerecht staat het bevrijdingsmonument, de witte naald, opgesteld op het Marktplein. Omstreeks 1963 zou het winkeliersgebied de Oude Markt volledig gesaneerd worden.

Brug Egbert Gorterstraat
Egbert Gorterstraat. Iets verderop naar links is de brug in de Egbert Gorterstraat te zien met de vier witte pilaren, ter hoogte van de Brugstraat en het oude Scheepvaarthuis.

Textielindustrie
De diverse textielfabrieken en fabriekspijpen in de stad staan er nog allemaal.

Wierdensestraat
Onderaan loopt van links naar rechts de Wierdensestraat, nog met alle oude panden van voor de tunnelaanleg, richting het Marktplein, ter hoogte van het bevrijdingsmonument. (witte naaldje) Deze zou later nog verplaatst worden naar het pleintje naast de nog te bouwen HEMA en tegenover het oude raadhuis.

Wijk 12 Noorderkwartier
De wijk boven het aan de bovenkant horizontaal weglopende kanaal Almelo-Nordhorn is het Noorderkwartier.
Periode:1/1/1954-1/1/1955
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Boddenstraat
Almelo, Haven Noordzijde
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Marktplein
Identifier:NL-AmlHA_600_01_066
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.