image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Havenkom
Luchtfoto. Binnenstad. Marktplein. Marktoverzicht. Havenkom aan het Marktplein. Deze is onderaan in het midden links zichtbaar, met direct erboven en rechts ervan het marktplein. De kom is in 1946 nog intact, maar zou begin 1954 gedempt worden, tot aan het pand van garage F.J. Schiphorst aan de Haven Noordzijde én de N.V. van Heek-Scholco ertegenover aan de Haven Zuidzijde.

Café de Boer
Wierdensestraat. Direct onderaan in het midden, links aan het eind van de Wierdensestraat, op de hoek van het Marktplein is het inmiddels platte witte dak te zien van café de Boer aan de Wierdensestraat 1. In de oorlog werd de gehele bovenetage verwoest.

Twentsche Bank en Waaggebouw
Wierdensestraat. Rechts van het café, op de andere hoek staat de Twentsche bank, met de vier torentjes, aan de Wierdensestraat 2. Ernaast staat het waaggebouw, met een opgestelde grote tent voor de deur.

Winkeliers Oude Markt
Oude Markt. Vanaf onderaan in het midden, loopt vanaf het eindpunt van de Wierdensestraat de (Oude) Markt over het marktplein richting de T-splitsing voor het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat, met links en rechts de nog aanwezige winkeliers van voor de grote sanering begin jaren zestig. Na deze sanering is de Oude Markt naar rechts verlegd, in het verlengde van de Hofstraat en zijn de winkeliers links, maar vooral rechts van de Oude Markt tot aan de Almelose Aa allemaal verdwenen.

Hotel van Ouds de Prins
Oude Markt. Het eerste grote lichte gebouw rechts aan het begin van de rij winkeliers aan de Oude Markt is het voormalige kantongerecht. Direct links ervan aan de overkant is een donkergrijze 4-hoekige open plek te zien, waar op de linker hoek hotel Van Ouds de Prins heeft gestaan, dat helaas tijdens de oorlog verloren is gegaan.

Landgoed Huize almelo
Gravenallee. In het midden bovenin bevindt zich het Landgoed Huize Almelo, met huis Almelo aan de Gravenallee 1, omringd door bebossing.

Grote Kerk
Kerkplein. Direct links van de bebossing staat de Grote Kerk aan het Kerkplein 15.

Badhuis
Hofstraat. Direct rechts van de bebossing staat het hoge vierkante gemeentelijke badhuis aan de Hofstraat, een gebouw waarin voorheen de Rijks HBS gevestigd was.

Textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr.
Fortstraat. Rechtsachter het badhuis is het fabriekscomplex met fabriekspijp van textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr. te zien aan de Fortstraat (bij de Hofstraat).

Stoomwolspinnerij, katoenweverij en ververij J. ten Bos N.V.
Grotestraat. De tweede fabriekspijp, geheel rechts in het midden, is van de de Stoomwolspinnerij, katoenweverij en ververij J. ten Bos N.V. De fabriek was gevestigd aan de Krikkenstraat (Krikkengang). Net onder de fabriek staat het kantoor van J. ten Bos N.V. aan de Grotestraat 120, op de hoek van de Schuttenstraat. De Schuttenstraat loopt daar schuin naar beneden, richting het Schokland.

Bleekkerk
Hofstraat. Rechts van de textiel- en lederfabriek staat de Bleekkerk aan de Hofstraat 1.

Dijkschool
Hofstraat. Er net voor staat de voormalige Dijkschool aan de Hofstraat.

Sint Georgiusbasiliek
Boddenstraat. Geheel links, in het midden, staat de Sint Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78.
Periode:18/6/1946
Aantal: 1
Locaties:
Almelo, Boddenstraat 78
Almelo, Gravenallee
Almelo, Gravenallee
Almelo, Grotestraat
Almelo, Hofstraat
Almelo, Kerkplein
Almelo, Marktplein
Almelo, Oude Markt
Almelo, Wierdensestraat
Identifier:NL-AmlHA_600_01_055
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.