image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Gedempte havenkom
Luchtfoto. Binnenstad. In het midden onderaan bevindt zich het begin van het Overijssels kanaal, met erboven, in het verlengde ervan het toen nog zeer grote, veel langer geworden marktplein, als gevolg van de in de jaren vijftig gedempte havenkom en later nog een deel van het Overijssels kanaal.

C&A
Marktplein. Met o.a. de bouw van C&A en de Kloosterhofflat, begin jaren zeventig, werd het gedeelte van het Marktplein geheel bovenin ingrijpend afgesplitst van de rest van het onderliggende marktplein, gelegen tussen de Haven Noordzijde en de Haven Zuidzijde, tot net voorbij de Egbert Gorterstraat. Het bovenste afgesplitste deel van de markt betreft het gebied vanaf de Oude Markt bij V&D, tot de grens net boven de denkbeeldige lijn tussen het nieuwe stadhuis en de het oude fabriekscomplex van de N.V. Van Heek Scholco aan de Haven Zuidzijde. Zelfs de Haven Noordzijde, die voorheen begon vanaf de Oude Markt bij V&D werd daarvoor ingekort tot aan Het Baken.

Aanleg De Werf
Als alternatief voor de doorstroming van het gestremde verkeer van de ingekorte Haven Noordzijde werd de Werf aangelegd vanaf de Wierdensestraat, die nu bovenaan, aan de achterkant van C&A aan het Marktplein 51 en de Kloosterhofflat, uitkomt bij het nieuwe busstation De Werf, t.w. het grijze gebied met de wit oplichtende bushaltes.

Bouw woningen aan de Hoven en de Hagengracht
Kermis
Achter het stadhuis aan de Hoven en de Hagengracht is nu nog braakliggend tijdelijk parkeerterrein waarop, na de inmiddels voltooide sanering van dit ex-Schalderoi-gebied e.o. ten westen van de Hagengracht, nog woningen en appartementen gebouwd zullen worden. Nu is er links, op kleine schaal, een kermis aan de gang, ter hoogte van de geel-oranje gekleurde tent.

Spoorwegemplacement
Stationsplein. Rechtsonder bevindt zich het spoorwegemplacement van station Almelo aan het Stationsplein.

ABTB
Haven Zuidzijde. Direct links van het spoorwegemplacement, staat onderaan op de voorgrond, met de opbouw op het dak, het gebouw van de coöperatieve ABTB aan de Haven Zuidzijde, met zijn diverse graansilo's

Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv
Egbert Gorterstraat. Het grote donker gekleurde vierkante fabriekscomplex erboven is van de Koninklijke Nijverdal-Ten Cate aan de Egbert Gorterstraat 3, op de hoek van de Haven Zuidzijde.

Stoomspinnerij Twenthe
Smitstraat. Daarboven, met de fabriekspijpen, staan de fabriekshallen van respectievelijk de Stoomspinnerij Twenthe aan de Smitstraat en ter hoogte van de Haven Zuidzijde, evenals daar nog boven de N.V. Van Heek-Scholco aan de Haven Zuidzijde, op de hoek van de Smitstraat.

Textielfabriek Almelo
Haven Noordzijde. Het onderin links van het overijssels kanaal enigszins schuin weglopende fabriekscomplex met sheddak is van Textielfabriek Almelo aan de Haven Noordzijde 77, op de hoek van de Grenzen. Het is de voormalige textielfabriek de Grenzen, later textielfabriek Almelo geheten. Eigenaar van dit complex was de familie Hagedoorn. Op hun schoorsteen stond de naam Texal. Het bedrijf trad via postbus 29 naar buiten toe onder de naam Almelose Textiel Service.

IJzer- en Metaalhandel Jannie Calot bv
De Grenzen. Net onder de Textielfabriek Almelo bevindt zich het nog net zichtbare donkergekleurde sloopterrein van de firma Calot, oud ijzerhandelaar aan de Grenzen, op de hoek van de Sluiskade Zuidzijde. Er zou later, ten tijde van de aanleg van de jachthaven op het terrein van Calot, nog een ingrijpende grondsanering plaatsvinden. Thans (2019) is de naam IJzer- en Metaalhandel Jannie Calot bv aan de Slachthuiskade 22d.
Periode:1/9/1979-1/10/1979
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Werf
Almelo, Egbert Gorterstraat
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Kloosterhofpad
Almelo, Marktplein 51
Almelo, Stationsplein
Identifier:NL-AmlHA_600_09_100
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.