image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:Stadhuis Grotestraat
Raadhuis
Grotestraat Zuid. Het zicht is vanaf de afslag naar de Werfstraat op de Grotestraat richting de T-splitsing van de Grotestraat voor het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, met de afslag links naar de Oude Markt.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. In het lichte en rechter gedeelte van het winkelpand op de voorgrond, met de boog in de pui achter de luifel, was sigarenmagazijn F. Kuiper gevestigd aan de Grotestraat 84. Het was een pand van rond 1780, dat 3 geslachten van de familie Kuiper heeft gediend. Ca. 1900 is het oorspronkelijke woonhuis verbouwd tot twee winkelpanden. Ca. 1960 is het verkocht en in 1963 gesloopt. De vader van W. Kuiper, de oom van W. Kuiper en W. Kuiper zelf (geb. 25-01-1919, overl. 07-12-1987) zijn in dit huis geboren. Huize Kuiper was alom bekend.

Kuiper's Roggebroodbakkerij
Grotestraat. In het linker gedeelte van het pand was roggebroodbakker J.H. Kuiper aan de Grotestraat 82 gevestigd, met aan de gevel een bord met de reclame voor 'Kuiper Sun-Ma Roggebrood'. Later vestigde zich hier nog Smol naaimachinehandel, tijdens, of in ieder geval na de oorlog.

Molenstreng
Direct links van dit pand liep oorspronkelijk het beekje de Molenstreng, vanaf 't Kolkje langs dit pand, vanaf de straat ondergronds richting het oude kantongerecht aan het Marktplein, om daar achter ergens uit te komen. Het stalen hekwerkje links van het pand getuigt hiervan. Eind jaren '40 is de Molenstreng gedempt en werd het een steeg.

Ter Stal
Op deze plek is veel later, eind jaren zeventig, begin tachtig, nieuwbouw tot stand gekomen voor Ter Stal aan de Grotestraat 82. Later in de tijd werd het de Etos.

Kunsthandel van der Aa
Grotestraat. Rechts ernaast, echter buiten beeld, zat de kunsthandel van Cees van der Aa aan de Grotestraat 86. Oorspronkelijk was dit de woning van de familie ten Bruggencate. Later zou op deze locatie Berntsen meubelen komen. Veel later kwam hier de Blokker.

Heeringa & Co.
Grotestraat. Links op de hoek van de Werfstraat, echter buiten beeld, staat de winkel van Heeringa & Co. aan de Grotestraat 87. Ze waren GERO-dealer en stonden bekend om de leus in de reclameblaadjes 'Het Twentse Serviezenhuis'.

Coöperatie de Toekomst
Grotestraat. De buurman achter ons, op de ander hoek, was de stoffenzaak Coöperatie de Toekomst aan de Grotestraat 89, op de hoek van de Werfstraat.

Winkeliers Grotestraat Noord
Jan Pezie
Grotestraat. Links van het raadhuis is op de achtergrond nog de winkel van Jan Pezie te zien aan de Grotestraat 83.

Abeln
Grotestraat. Daar rechtsachter is het uithangbord van de Gebr. Abeln (KOFA) nog te zien in het dubbelpand aan de Grotestraat 81. Gebr. Abeln (KOFA) De KOFA was de inkoopcentrale van de Manufacturen Handelsvereniging (1896) De Faam in die tijd, waar de Gebr. Abeln bij aangesloten was.
Periode:1/1/1935-1/1/1945
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 81
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 83
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 86
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Grotestraat 89
Almelo, Oude Markt
Almelo, Werfstraat
Identifier:NL-AmlHA_201_01_025
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.