image/svg+xml

Panorama Stadhuis Stadhuisplein

Panorama Stadhuis Stadhuisplein

Omschrijving:Stadhuisplein. Panorama. Sanering. Marktplein. Marktoverzicht. Vanaf het stadhuis is er een gedeeltelijke kijk op de afbraak van alle huizen ten westen van de Hagengracht. Vanaf rechtsonder naar het midden loopt de Bakenstraat, met een draai naar rechts richting het marktplein. In deze bocht, een driesprong, ging je links naar boven de Hagenstraat in, richting Hagengracht. Links van die afslag was tevens de afslag en het begin van het Schalderoi.

Pakhuis H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Bakenstraat. Rechts van de draai in de Bakenstraat naar het marktplein stond op de hoek het pakhuis van H.W. ten Hove Bzn. & Co., handel in ijzer en staal, dat tevens aan het Marktplein 17a gevestigd was. Het hoge pand met een plat dak en een schoorsteen aan de zijkant bij de Bakenstraat, dat inmiddels afgebroken is, stond net voorbij en naast het langwerpige pand met het puntdak, rechts op de voorgrond. Voor menig Almeloër, die vanaf de Hagenstraat langs dit pand kwam, viel meteen boven aan de muur een groot reclamebord op, met de afbeelding van een inbreker erop, een beetje schrikaanjagend, met reclame over sleutels met het opschrift: “Hij loert, geen kans, Lips sluit alles”. Het lange hoge pand liep vanaf de Bakenstraat schuin door tot aan de Markt. Op de muur aan de zijkant van het pand stond het opschrift: “Magazijn van IJzer en Staal H W ten Hove”.

Pakhuis Gétes
Bakenstraat. Het voornoemde langwerpige pand met puntdak rechts aan de Bakenstraat 5 was tot 1927 in gebruik bij de koffiebranderij en theehandel van Neuteboom, waarna er een agentuur- en commissiehandel in kwam, t.w. Ruiter en Mensink. Daarna werd het gebruikt als pakhuis door Gétes meubelen. Zowel ten Hove, als Gétes hadden hun bedrijfslocaties aan de Markt, eveneens naast elkaar.

Accountantskantoor Eshuis
Bakenstraat. In het witte pand rechts op de voorgrond heeft voorheen het accountantskantoor van Eshuis gezeten.

Gasthuissteeg
Het zijpad van de Bakenstraat, rechtsonder in beeld, was de Gasthuissteeg, tijdelijk doorgetrokken naar het Marktplein, omdat daar al panden afgebroken waren. De oorspronkelijke steeg liep vanaf de Bakenstraat links onderin naar links richting het pleintje met de oude Synagoge, waar de steeg uitkwam in het Schalderoi. Vanaf de voornoemde draai in de Bakenstraat en dan (scherp) linksaf liep het Schalderoi ook richting dat pleintje.

Café de Klomp
Schalderoi. Op de hoek van het huizenblok links op de voorgrond stond, tegenover ten Hove, o.a. café de Klomp Centrum Bar Rudie) aan het Schalderoi, op de hoek van de Bakenstraat. De uitbater was R.E.J. Rudie Quentemeijer, een oud bokser.

Garage Kempers
Haven Noordzijde. Rechts onderin, met het sheddak, is nog de “achtertuin” te zien van v/h Garage Kempers aan de markt, de Citroën-dealer. Voorheen zat hier de DAF-dealer garage Schiphorst.

Pension Brummer
Bakenstraat. Direct op de voorgrond, met het platte dak, staat pension Brummer. Vroeger liep daar vanaf de Bakenstraat de Kanaalgang links boven langs, naar het Marktplein toe.

Brandweerkazerne Haven Zuidzijde
Haven Zuidzijde. Daarboven, aan de overkant van het marktplein aan de Haven Zuidzijde, staat met de rode deuren de brandweerkazerne.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hagenstraat
Almelo, Kanaalgang
Almelo, Schalderoi
Almelo, Stadhuisplein 1
Identifier:NL-AmlHA_975_07_037
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.