image/svg+xml

Chr. PABO Rosarium Almelo

Chr. PABO Rosarium Almelo

Omschrijving:Dokter Sillevislaan. Rosarium. De Chr. PABO 'Rosarium' Almelo aan de Dokter Sillevislaan 10, ter hoogte van de Tijhofslaan aan het Tijhofspark-Rosarium. De school was actief van 1957 tot en met 1993 en had respectievelijk de namen Chr. Kweekschool, Chr. P.A., Chr. PABO 'Rosarium' en Chr. PABO Windesheim ten tijde van de sluiting in 1993. Het zicht hier op de school is vanaf de Dokter Sillevislaan.


Geschiedenis
Bron: "Erfgoed Almelo op de Kaart"
De officiële opening van de chr. Kweekschool vindt plaats op dinsdag 3 september 1957 in de hal van de Prins Bernhardschool (momenteel basischool De Heemde, op de hoek van de Hofkampstraat en de Hanzelaan). De nieuwe chr. kweekschool met 35 leerlingen wordt voorlopig in deze school en de Chr. VGLO Dr. Th. de Visser-school gevestigd. Van 1957 tot 1970 was T. Straatsma, voormalig hoofd van de Chr. ULO, er de eerste directeur.

Stadsvilla G. Salomonson Hzn.
Kort daarna verhuisde men in 1959 naar de Grotestraat 135, voorheen de Meisjesvakschool. (momenteel de Irish Pub The Shamrock)

Naast de schoolopleiding bereikte men in de vrije tijd ook op het sportieve vlak successen. Het schoolvolleybalteam onder de naam Slammarac, werd in 1957 kampioen van de Almelose 1e klasse.

In april 1965 werd met 274 leerlingen de nieuwbouw betrokken aan de Dr. Sillevislaan nabij het park het Rosarium.

In 1968 werd de chr. kweekschool omgevormd tot Pedagogische Academie (PA) met een havo-top (4e en 5e leerjaar).

In 1984 vond de omzetting van 3-jarige PA met 2-jarige havo-top naar de 4-jarige opleiding Pedagogische Academie voor het Basis Onderwijs (PABO) plaats. Vanaf 1983 draag de school de nieuwe naam "Chr. Pabo Rosarium".

In 1986 fuseert de Pabo Rosarium, onder de dwang van het Rijk tot schaalvergroting, met de Chr. Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het openhouden van de Almelose dependence werd daarna door verregaand Centralisatiebeleid steeds moeilijker. Dit leidde in 1993 tot sluiting van de vestiging in Almelo.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Dokter Sillevislaan 10
Almelo, Tijhofslaan
Identifier:NL-AmlHA_950_11_048
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.