image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Stadhuis Grotestraat
Raadhuis
Grotestraat Noord. De Grotestraat, richting de T-splitsing van de Grotestraat rechts naar de Oude Markt. Links van de T-splitsing staat het voormalige stadhuis (raadhuis), met het torentje, aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng. Het doet op het moment dienst als verkeershuis, een voorloper van het VVV.

Modehuis Koopmans
Grotestraat. Links op de voorgrond, echter net buiten beeld, staat het hoge pand van modehuis Koopmans aan de Grotestraat 72.

Van Haren Schoenen
Grotestraat. Rechts ernaast zit van Haren schoenen aan de Grotestraat 74.

Foto Boom
Grotestraat. Rechts naast van Haren en links van het raadhuis stond een pand aan de Grotestraat 78 zonder bovenverdiepingen, dat in de oorlog is getroffen door oorlogsschade. Na de oorlog heeft hier nog Jaap de Wit gezeten, die zich bezig hield met motoren. Nu (na 1960) op de foto komt er een nieuw pand op deze locatie, waar Foto Boom in zou komen, daarvoor gevestigd aan de Grotestraat 92, op de hoek van de Hofstraat.

Banketbakkerij-lunchroom van de Weerd-Tijink
Grotestraat. Rechts van de straat, op de voorgrond, met de reclamelamp 'thee en gebak', zat aan de Grotestraat 77 banketbakkerij-lunchroom van de Weerd-Tijink, oftewel Maison van de Weerd. Veel later zou hier het fastfoodrestaurant Wimpy in komen.

Heeringa
Grotestraat. Daarnaast staat het pand aan de Grotestraat 79, waar in 1954 nog de Incasso Bank in heeft gezeten. Later zou Heeringa hier in komen, naar aanleiding van de onderstaande saneringsplannnen van de Oude Markt.

Gebr. Abeln
Grotestraat. Links van de Incasso Bank, in het combinatiepand, zit de gebr. Abeln (KOFA) aan de Grotestraat 81. De KOFA was de inkoopcentrale van de Manufacturen Handelsvereniging (1896) De Faam in die tijd, waar de Gebr. Abeln bij aangesloten was.

Jan Pezie
Grotestraat. Aan het eind op de hoek, met de iets uitstekende uitbouw op de eerste etage, staat de kledingwinkel van Jan Pezie aan de Grotestraat 83.

Sanering Oude Markt
Winkeliers Grotestraat Zuid
Café-restaurant N. Tijink
Grotestraat. Sanering. Aan de overkant van de T-splitsing van de Grotestraat, tegenover het raadhuis, staat staat café restaurant N. Tijink (voorheen Lüdeking) aan de Grotestraat 85, op de hoek van de Oude Markt. Het pand zou begin jaren zestig afgebroken worden, in verband met de grote binnenstadsaneringsplannen van de gemeente Almelo.

Heeringa & Co.
Grotestraat. Links van het café staat de iets vooruitstekende winkel van Heeringa & Co. Grotestraat 87, op de hoek van de toen zeer smalle Werfstraat. Heeringa was ook bekend als 'Het Twentse Serviezenhuis' en ze waren GERO-dealer. Ook deze winkel zou gesaneerd worden.
Periode:1/1/1960-1/1/1961
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Maar v.d.
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 72
Almelo, Grotestraat 74
Almelo, Grotestraat 77
Almelo, Grotestraat 78
Almelo, Grotestraat 79
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 81
Almelo, Grotestraat 83
Almelo, Grotestraat 85
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Oude Markt
Almelo, Werfstraat
Identifier:NL-AmlHA_950_04_007
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.