image/svg+xml

Panorama Station Almelo

Panorama Station Almelo

Omschrijving:Stationsemplacement
Stationsplein. Panorama. Station Almelo. Busstation. Foto van het Stationsplein en het stationsemplacement, genomen vanaf het torentje van het voormalige stationsgebouw. Achter ons, buiten beeld, bevindt zich de loopbrug voor de passagiers over het spoor naar het perron.

Busstation Stationsplein
Stationsplein. Links van het spoor bevindt zich het busstation, met aan het eind een patatkraam in het witte gebouwtje.

Hotel Grimme
Stationsplein. Tegenover de patatkraam aan de overkant van het Stationsplein bevindt zich achter het hek een groenstrook, waar het in de oorlog verwoeste hotel-café-restaurant Grimme heeft gestaan, dat gekenmerkt werd door een glazen koepel op het dak. Voorheen was dit Hotel J.H. Dolfin (ongeveer 1915) aan het Stationsplein 10.

Café-restaurant Spoorzicht
Stationsplein. Links van de groenstrook staat café-restaurant Spoorzicht (van G. Bolk) aan het Stationsplein 14, op de hoek van de Smitstraat. Vanaf 1968 werd het café-restaurant Suisse.

Hotel Schreuder
Stationsplein. Geheel links onderin, op de andere hoek van de Smitstraat staat Hotel Schreuder aan het Stationsplein 8.

Stoomspinnerij Twenthe
Smitstraat. Achter de genoemde horecagelegenheden staat links op de achtergrond het fabriekscomplex van de Stoomspinnerij Twenthe aan de Smitstraat. De Smitstraat komt uit op de Haven Zuidzijde ter hoogte van het Marktplein en de N.V. Van Heek-Scholco, die daar rechts op de hoek zit.

Spoorwegovergang Wierdensestraat
Wierdensestraat. Rechts op het spoor bij de rode slagbomen is het zicht op de voormalige spoorwegovergang in de Wierdensestraat. Ook daar staat rechts van het spoor een patatkraam, met de brede rode tentdoekstrepen, op de hoek van de Bellavistastraat. Dit was eind jaren vijftig de beginlocatie van Mans Muthing. Later verhuisde hij verderop in de Wierdensestraat naar een cafetaria naast slager Bökkerink. Links van de overweg staat een nostalgisch seinwachtershuisje.

Parallelweg
Rechts van het spoor, in het verlengde van de Bellavistastraat. loopt de Parallelweg richting de achterzijde van het station, ter hoogte van de Dijkstraat.

Spoorwegovergang Poulinkstraat
Poulinkstraat. De voornoemde Bellavistastraat kwam uit in het begin van de Poulinkstraat en de Aastraat. De Poulinkstraat liep over het spoor naar de Alidastraat. Deze overgang is nog net op de foto te zien, voorbij de bocht naar rechts, na de overgang aan de Wierdensestraat.

Spoorwegovergang Tuinstraat-Veldkampsweg
Tuinstraat. Na de spoorwegovergang in de Poulinkstraat kwam direct daarna nog een kleine spoorwegovergang, die de Tuinstraat en de Veldkampsweg met elkaar verbond. Almelo kende in de jaren vijftig en zestig in totaal zeven spoorwegovergangen, met de nog niet genoemde overgangen aan de Rietstraat, Violierstraat, Zuiderstraat en Aalderinkssingel.
Trefwoord:Spoorwegen;
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bellavistastraat
Almelo, Parallelweg
Almelo, Smitstraat
Almelo, Stationsemplacement
Almelo, Stationsplein 8
Almelo, Stationsplein 10
Almelo, Stationsplein 14
Almelo, Wierdensestraat
Identifier:NL-AmlHA_950_02_016
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.