image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Twentse Damast
Grotestraat Noord. Links Op de voorgrond staat het hoge pand van de Twentse Damast aan de Grotestraat 29, t.w. de N.V. Twentsche Damast-, Linnen- en Katoenfabriek (v/h S. Bendien en Zonen). Het betreft de voormalige woning van de familie Peitsch in het verre verleden. Het waren de bouwers van het weeshuis en bewaarschool Johanna Frederika Peitsch aan de Wierdensestraat 12. Omstreeks 1873 woonde hier mevrouw Peitsch-Stulen.

Bioscoop Varossieau
Grotestraat. Rechts naast de Twentse Damast staat bioscoop Varossieau van de heer Hartgers aan de Grotestraat 25. De naam van de bioscoop is destijds vernoemd naar zijn vrouw.

Hotel Centraal
Kerkstraat. Direct rechts op de voorgrond staat op de hoek van de Grotestraat aan de Kerkstraat 2 hotel Centraal.

Modehuis Draper
Grotestraat. Links van het hotel zit aangrenzend de galanterie van Draper aan de Grotestraat 26, een winkel die in het verre verleden de naam Goedkoope Bazar voerde en waar je o.a. ansichtkaarten van Almelo kon kopen. In de latere jaren van deze winkel werd de naam Modehuis Draper.

Kerkengang en de Götte
Tegenover de bioscoop, nog een tweetal panden voorbij het pand van Draper, begint rechts de steeg de Kerkengang richting het Kerkplein. Een pand verderop begint vervolgens de steeg de Götte, die richting de Doelengang en het Kerkplein loopt. In die laatstgenoemde steeg zat in de jaren zestig fietsenmaker Klaas Biesemaat, die samenwerkte met de in die jaren naastgelegen winkel van Casper Molmans aan de Grotestraat 14-16. Later werd de naam Twente Sport. Tegenover het begin van de Götte begint, even voorbij de bioscoop, de Hagengracht.

Sint Georgiusbasiliek
Boddenstraat. Op de achtergrond is de torenspits van de Sint Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78 te zien.
Trefwoord:Ansichtkaarten;
Fysieke bijzonderheid: Zwart Wit
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Boddenstraat 78
Almelo, De Götte
Almelo, Grotestraat 14-16
Almelo, Grotestraat 25
Almelo, Grotestraat 26
Almelo, Grotestraat 29
Almelo, Hagengracht
Almelo, Kerkengang
Almelo, Kerkstraat 2
Identifier:NL-AmlHA_269_07_082
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.