image/svg+xml

Synagoge Kerkplein

Synagoge Kerkplein

Omschrijving:Kerkplein. De synagoge aan het Kerkplein 1, op de hoek van het Hof van Gulick.

De Bodden
De eerste synagoge van Almelo lag in de Bodden. De stichtingsdatum is niet bekend, maar het gebouw was in 1803 al in gebruik.

Gasthuissteeg
Door de groei van de gemeente werd de synagoge te klein, vandaar dat er in 1846 een nieuw gebouw aan de Gasthuissteeg werd ingericht, aan de achterzijde grenzend aan het Schalderoi. De joodse gemeente van Almelo werd na de oorlog heropgericht en is nog steeds actief. Helaas moest de oude grote synagoge aan de Gasthuissteeg eind jaren zeventig worden afgebroken in verband met een grote centrumsanering.

Kerkplein
Op 2 november 1980 werd de huidige synagoge aan het Kerkplein 1, op de hoek van het Hof van Gulick ingewijd, voor een belangrijk deel ingericht met het interieur van de oude synagoge aan het Schalderoi. Sinds april 1999 draagt het gebouw de naam Aron Haas Synagoge, als eerbetoon aan de stuwende kracht achter de heropbouw van de Almelose joodse gemeente in de naoorlogse jaren.

Vriezenveen
Tussen circa 1880 en 1920 was er ook in Vriezenveen een synagoge in gebruik, gelegen aan de Almelose weg. Tegenwoordig dient deze ruimte als opslagplaats. De Stichting Behoud Synagoge Vriezenveen beijvert zich voor de restauratie van het gebouw. (bron: JHM) Klein historisch gebouw.

Kerkplein
Eind jaren 2000, begin jaren 2010 echter geraakte het pand aan het Kerkplein buiten gebruik als synagoge, omdat de sjoel nog nauwelijks werd gebruikt. Het pand aan het Kerkplein 1 is sinds 2013 in gebruik bij wijksteunpunt Beth TMZ, dagverblijf voor senioren. (Trivium Meulenbelt Zorg)
Trefwoord:Synagogen;
Periode:2/11/1980
Fysieke bijzonderheid: Zwart Wit
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Hof van Gülick
Almelo, Kerkplein 1
Almelo, Kerkstraat
Identifier:NL-AmlHA_249_06_013
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.