image/svg+xml

HV11193B: Bij de verbouwing van het postkantoor van Hardenberg in 1959 stootte men op de fundering van de oude stadsmuur.

HV11193B: Bij de verbouwing van het postkantoor van Hardenberg in 1959 stootte men op de fundering van de oude stadsmuur.

Omschrijving:Foto is gemaakt in 1959. Stadsmuur van Hardenberg. (Rijksmonument nummer: 20011).
Bij de verbouwing van het postkantoor van Hardenberg in 1959 stootte men op de fundering van de oude stadsmuur. Deze muur is niet van baksteen opgetrokken maar van ijzeroerblokken. Deze werden gehakt en gezaagd uit de oerbanken in de bedding van de Vecht. In 1227 leed het leger van Otto ll von Lippe, Bisschop van Utrecht en graaf van Drenthe en Salland, een smadelijke nederlaag tegen de opstandige Drenthen in het moeras "De Mommeriete" bij Ane. Ook Otto sneuvelde. Zijn opvolger, Willebrand van Oldenburg, bouwde een sterke burcht op de Herderenbergh, met behulp van de Zwollenaren. Uit dankbaarheid voor deze hulp kreeg Zwolle stadsrechten. Rondom de burcht werd een muur gebouwd. De stadsmuur van 1230.
In 1358 heeft Bisschop Jan van Arkel het kasteel nog aanmerkelijk versterkt en de muur voorzien van torens en bolwerken. In 1362 heeft hij ook de stadsrechten van Nijenstede (of Nienstede) verlegd naar Herdenbergh en die rechten belangrijk uitgebreid. Te Nienstede, een paar honderd meter oostelijk van de Herdenbergh, stond het oorspronkelijk bisschoppelijk kasteeltje. De "giftbrief" betreffende de stadsrechten van 1362 wordt in het gemeentearchief bewaard. Op last van Philips van Bourgondie werd in 1518 de stadsmuur geslecht. Foto: bezigheden m.b.t. het bloot leggen van de muur. rechts onderaan: burgemeester De Goede.
Trefwoord:Politiek;, Bedrijven;, Opgravingen;, Monumenten;, Burgemeesters;, Archeologie;, Overheid;, Postkantoor, onbekend, stadsmuur, Groepsfoto, historie
Periode:1959
Opmerking inhoudsdatering:september 1959
Uitgever:Uitgever: J.J.D. de Graaf, Stationsplein, Zwolle
Bestandstype:foto
Fysieke bijzonderheid: foto;
Materiaalaanduiding: gescand origineel
Afmetingen: Breedte, 983 Hoogte, 1581
Locaties:Hardenberg, Voorstraat
Identifier:NL-HdbHVH_HV11193B
Collectie:Historische Vereniging Hardenberg Fotocollectie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.