image/svg+xml

HV00083: Nederzetting 'Gouden Ploeg' tussen het centrum van Bergentheim en Beerzeveld.

HV00083: Nederzetting 'Gouden Ploeg' tussen het centrum van Bergentheim en Beerzeveld.

Omschrijving:Foto is gemaakt in 1924. Nederzetting 'Gouden Ploeg'. Tussen het centrum van Bergentheim en Beerzeveld ontstond in het begin van de twintigste eeuw een nederzetting die de naam 'De Gouden Ploeg' kreeg. Over deze naam doen veel verhalen de ronde. Het meest aannemelijke is het volgende: Ten tijde van de turfwinning zou er een ploeg turfgravers geweest zijn die het meest verdienden. Ais je bij die ploeg werkte verdiende je “goud”. Misschien een stuiver meer in de week. De nederzetting bleef de naam ”De Gouden Ploeg” houden. Toen de veenderij goed op gang kwam werden er een veertiental sobere arbeiderswoningen gebouwd, die nu allemaal verdwenen of verbouwd zijn. Langzamerhand groeide de nederzetting uit tot een kleine zelfstandige gemeenschap. Er kwamen twee winkeltjes: De Bazaar van H.J. Hamberg en een winkel met café van Roelof Regelink. Veel jongelui uit de omgeving kwamen daar zaterdagsavonds bij elkaar om een kaartje te leggen. In de beginjaren ging Regeling met paard en wagen uit venten, later beschikte hij over een auto waarmee hij zijn klanten bezocht. Op de foto zien we rechts het café, en links de winkel.
Voor het cafe staan v.r.n.l: Roelof Regeling; Berend Regeling; Johanna Maria Regeling-ten Brinke; Geertje Stobbe (de buurvrouw).
Foto HV00083a: In 1930 is de woning verbouwd zoals je op de foto ziet is het dak er anders opgezet en nog verschillende veranderingen aangebracht. Er hebben gewoond de gezinnen: Tuin, De Jong en Heerspink, en op 23-09-1981 heeft Henk Kelder het gekocht. Op de foto staan rechts Geertje stobbe en links Johanna Maria Regeling-ten Brinke
Foto HV00083b: de foto is genomen maart 2018 zo ziet het er nu uit en nu woont er Henk Kelder en ???? in het dubbele huis.
naam onbekend.
Trefwoord:Turfwinning;, Transport;, Vervoermiddelen;, Woningen, onbekend, familiefoto, Familieportret, Gouden Ploeg
Periode:1924
Opmerking inhoudsdatering:1924
Uitgever:onbekend
Bestandstype:foto
Fysieke bijzonderheid: foto;
Materiaalaanduiding: gescand origineel
Afmetingen: Breedte, 1735 Hoogte, 1163
Locaties:Beerzerveld
Bergentheim
Identifier:NL-HdbHVH_HV00083
Collectie:Historische Vereniging Hardenberg Fotocollectie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.