MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Gællemuniger Taelkrink

Verhaal

Het schrijverscollectief de Gællemuniger Taelkrink, opgericht in 1973, blijkt een stimulans voor relatief veel schrijvers om in de streektaal te schrijven en publiceren. Af en toe geven ze verzamelbundels uit, waaronder T' uj of te fuj; onder mekaere; vijftig Gaellemuniger uutdrukkign verzameld door de Gaellemuniger Taelkrink (Genemuiden: De  Brug, 2001) en Gaelledichies: Gaellemuun in 75 Gaelledichies (2010), gedichtjes van vier keer vier regels over een locatie in of traditie van Genemuiden. 

In 1974 hield de Genemuidiger Taelkrink één van de eerste presentatieavonden voor publiek. Dit ging vergezeld met een kleine tentoonstelling van oude voorwerpen uit Genemuiden, welke de grondslag vormde voor de Oudheidkamer. Old ni-js', de uitgave de Stichting Vrienden van oud Genemuiden, verschijnt drie keer per jaar.

De Gællemuniger Taelkrink was in 2013 mede-organisator van het Eikoerei Streektaalfestival, een dag vol cultuur, muziek en zang, voordracht en veel activiteiten op diverse locaties in Genemuiden. Op Zwartewater FM presenteert de Taelkrink eens per vier weken een programma in het dialect met verhalen en anekdotes.

Trefwoorden:Genemuidiger Taelkrink, Gællemuniger Taelkrink, Genemuiden, Schrijverscollectief, Streektaalschrijvers, Schrijvers, Streektaal, Radio-programma, Verzamelbundels