MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Jannie Bakker - Rietman

Biografie

Jannie Bakker - Rietman

Geboorteplaats:Genemuiden

Jannie Bakker-Rietman (Genemuiden, 05-10-1953) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen bij Hendrik Entjes. Daar was ze, samen met de studenten Tim Scherings uit Ezinge, Henk Bloemhoff uit Nijerberkoop en Ton Kolkman uit Enschede, initiatiefnemer van De Pennevogel, ’n vereljoors streektaal-tiedschrift vuur Noord-en Oostnederlaand.

Jannie Bakker schrijft vanaf begin jaren '70  gedichten, verhalen en columns in het Gaellemunigers. In de loop van de jaren heeft ze hiermee naam gemaakt in het Nedersaksisch taalgebied. Ze publiceerde ook een eigen dichtbundel Meer geliek as eigen (Kampen; IJsselacademie, 2004)

In 1973 vroeg Jannie Bakker de dialectschrijvers van Genemuiden om zich te verenigen. Zo ontstond de Gællemuniger Taelkrink. Hierin is zij nog steeds zeer actief. Ze is lid van de Schrieversbond Oaveriessel en de regionale werkgroep Noord-West Oaveriesselse Schrieverskring (NWO-S).

Ze schreef streektaalcolumns voor dagblad De Stentor en ze won regelmatig prijzen. In bijna alle bundels van de IJsselacademie waarin de resultaten van tweejaarlijkse schrijfwedstrijden zijn gepubliceerd, is werk van Jannie Bakker opgenomen. 

Trefwoorden:Gællemuniger Taelkrink, De Pennevogel, ’n vereljoors streektaal-tiedschrift vuur Noord-en Oostnederlaand, Jannie Bakker-Rietman, Genemuiden, Streektaal, Schrijver, Gedichten, Columns, Verhalen, Dichtbundel