MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Koninklijke krabbel valt uit kast in Vollenhove

Nieuwsbericht

Koninklijke krabbel valt uit kast in Vollenhove

22/7/2018

Het stadsmuseum CHC Vollenhove heeft van de Stichting Oldenhof een schrift in bruikleen gekregen met daarin een tekst geschreven door Koningin Wilhelmina. Dit bijzondere boekje ligt nu in een vitrine in het museum. Het schrift, een soort gastenboek met een harde kaft met daarop de afbeelding van een nog jonge koningin Wilhelmina, kwam tevoorschijn bij het opruimen van een kast op Den Oldenhof.

De tekst die Wilhelmina heeft geschreven luidt:

Wilhelmina, 28 mei 1921. Herhaling van mijn eerste bezoek aan den Oldenhof. In dankbare herinnering van al hetgeen mijn lieve Elisabeth en mijn lieve Belle voor mij geweest zijn en nog zijn.

Hendrik
Juliana, Voor Tante
Oldenhof, 28 mei 1921

Koningin Wilhelmina schreef dit toen de koninklijke familie die dag te gast was in de Kop van Overijssel, met bezoeken aan het stadhuis, de vissershaven van het toen nog aan de Zuiderzee gelegen Vollenhove en het stoomgemaal A.F. Stroïnk tussen Blokzijl en Vollenhove. Na afloop ging het gezelschap naar De Oldenhof, volgens overleveringen voor het drinken van een kopje thee. Tijdens het bezoek was de 12-jarige prinses Juliana ondergebracht op De Oldenhof bij freule Isabelle Sloet, die als hofdame een belangrijke rol speelde in de opvoeding van de prinses.

CHC Stadsmuseum Vollenhove

In het museum is de adellijke familie één van de thema's, met naast fotomateriaal, meubels ook kleding en een paar schoenen. Het museum is tot 28 oktober woensdag tot en met zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. In juli en augustus zaterdag’s vanaf 11.00 uur. Het adres van stadsmuseum CHC Vollenhove is Bisschopstraat 36, 8325BC in Vollenhove. Tel nr. 0527-241443 Info: www.chcvollenhove.nl ook te volgen via Facebook. Entree 3 euro en kinderen van 8 -12 jaar 2 euro. Donateurs hebben gratis toegang.

Trefwoorden:Koninklijk bezoek, Oldenhof
Personen:koningin Wilhelmina, Isabella Sloet
Locatie:Vollenhove, NL, Vollenhove, Oppen Swolle 5, 52.670307800000,5.980842900000

Locatie op kaart