MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Op klompen van Ommen naar Westerbork lopen

Verhaal

Dit is het verhaal van Berend Jan Waggeveld (1923) die in april 1945 - op klompen - van Ommen naar Westerbork moest lopen.

Razzia

Bij een grote razzia in Rijssen is hij samen met ca. 100 mannen opgepakt. Ze werden tewerkgesteld in Wesepe, waar ze “mangaten” langs de weg Raalte naar Deventer r moesten aanleggen. Twee (goede) Duitsers hielden toezicht. Een van hen was “Heinz Fritze”. Nadat hij nog een keer naar Rijssen was getogen in verband met ziekte van zijn moeder werd hij opgepakt door de Duitsers. Hij werd overgebracht naar de pastorie in Raalte. Heeft daar drie dagen vastgezeten, alvorens hij werd overgebracht naar "Kamp Erika" in Ommen. Op 4 februari 1945 arriveerde hij in "Kamp Erika". Zijn eerste contact was met een bewaker, een oud-SS’er en voor de oorlog bloemist in Almelo.  De bewaker Bikker had hem een keer 500 meter voorsprong willen geven om te ontsnappen. Hij heeft dat maar niet gedaan. Berend Jan heeft in de bosploeg gewerkt, de havenploeg (haven bij de Rotbrink) en in de slagerij van het kamp. Ook moest hij slager (Johannes) Van Aalderen helpen bij het slachten van varkens in het kamp.

Evacuatie van het kamp

Op 5 of 6 april 1945 zijn de resterende gevangenen met een boel bewakers lopend vertrokken naar Kamp Westerbork. Bij Balkbrug werden ze door geallieerde vliegtuigen beschoten. In Hoogeveen hebben ze overnacht. Er zijn veel gevangenen toen ontsnapt. Hij had zich ook verstopt de volgende dag en wilde achterblijven. Door een andere gevangene uit Raalte was dat voorkomen. Hij is er nog steeds boos over! 

Snert welkom in Westerbork

In Westerbork aangekomen kregen ze erwtensoep. Naar verluidt waren dit twee erwten in een pan met water. Enkele gevangenen waren buiten het kamp geweest en kwamen met een roggebrood terug. Bewakers gingen zich te buiten aan drank. Samen met andere gevangenen hadden ze de wapenkamer weten binnen te dringen en daarna namen ze ongeveer 100 bewakers gevangen. Op 13 april 1945 werden ze door Polen bevrijd. 

Auteur:Sir Schokkenbroek
Trefwoorden:Kamp Erika, Westerbork, Tewerkstelling
Periode:1940-1945
Locatie:Eerde, NL, Kamp Erika, Ommen, GC2R+CX Ommen

Locatie op kaart