MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

De Tweede Wereldoorlog in Beerzerveld

Verhaal

In het kader van interviews van mensen die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt.

Het verhaal van

Dries Middag, geb. 1933, wonende te Beerzerveld:  “Ik was 7 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon. Wij woonden in een klein boerderijtje aan de L62 in Beerzerveld. Daar is nu de nieuwbouwwijk (Oordstraat 6) in Beerzerveld. De Rijksweg 36 lag er toen nog niet. Alleen het stuk van de Witte Paal tot aan de afslag Mariënberg was er nog maar. Het Overijssels Kanaal was er wal wel.Op 10 mei 1940 werden we ’s morgens vroeg (04.50 uur) al wakker van overtrekkende Duitse vliegtuigen. De dag er voor was al spannend door de oorlogsdreiging. Mijn broer zou namelijk op 10 mei trouwen. Doordat de bruggen over het kanaal waren opgeblazen, waren ook de ruiten van de kerk deels vernield. Er werd toen later gewoon blank glas in gezet in plaats van het glas in lood. Je kunt nu nog de verschillen in kleur zien tussen het glas voor en na de oorlog. Daardoor hoefden we die dag ook niet naar school. We zijn ’s middags wel naar het gemeentehuis in Den Ham geweest omdat mijn broer wel voor de wet kon trouwen. De zondag er op is hij hier in de kerk getrouwd.

Bevrijding

Op 5 april 1945 hoorden we ’s morgens vroeg al het geluid van schieten in de verte. Aan de overkant van het kanaal reden ’s avonds een heleboel tanks en verkenningswagens. Of dat Polen of Canadezen waren weet ik niet. Alle bruggen in het kanaal waren toen weer opgeblazen. Ik moest ’s morgens nog brood halen in Beerzerveld, maar ben vanwege het geschiet terug naar huis gegaan. We mochten toen van onze vader ook niet meer weg of naar buiten. Ik heb voor ons huis een Duitser op een fiets gezien. Hij had een pantservuist op de rug, maar die heeft hij bij ons in het kanaal gegooid. Ik heb die dag ook een man op een ladder zien wegdragen. Dat was volgens mij ene Van der Veen. Hij was door de Duitsers doodgeschoten."

Auteur:Sir Schokkenbroek
Trefwoorden:Familieleven, Gewapend verzet, Aftocht, Canadese bevrijders
Personen:Marinus De Bruin, Geert Wind, Zager, Luttikhof, Nijboer, Oosterveen
Periode:1940-1945
Locatie:Beerzerveld, NL, 7685 PA Beerzerveld, Oordstraat 6

Locatie op kaart