image/svg+xml

De oorlog door de ogen van een jonge vrouw

Verhaal

De oorlog door de ogen van een jonge vrouw

Plaatje bij verhaal: ommen_1945_0.jpg

De Tweede Wereldoorlog heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de meeste mensen die het bewust hebben meegemaakt. Dit is het verhaal van Dien Kampman (1919-2018).

Arbeitseinsatz

Mijn vriend van Dien Kampman was verplicht om in Duitsland te gaan werken. Eerst moest hij werken in Oberhausen en gedurende de laatste fase op het eiland Borkum. Toen hij in 1945 weer veilig en redelijk gezond weer thuis kwam, zag hij er uit als een landloper. Hij droeg lappen om zijn voeten in plaats van schoenen. Verder zat hij onder de ongedierte. 

Kamp Erika

Wij woonden toen aan de Hamsgoren in Ommen. Ik heb vaak 's morgens en 's avonds groepen gevangenen door de Bouwstraat en Gasthuisstraat zien lopen. Je kon ze al van verre horen aankomen door het geklots van hun klompen. Op een dag vluchtte een van de gevangen ons huis binnen. Hij wilde zich in de WC verstoppem. Omdat er geen schuilplaats in ons huis was vluchtte hij meteen weer. Hij rende richting Balkerweg. Ik weet niet of hij weer opgepakt. Binnen vijf minuten hadden we de KK (bewakers) van Kamp Erika ook al thuis. 

Joodse inwoners

Ik zie nog zo voor me hoe mevrouw De Levie in een veewagen werd gezet en met andere joodse mensen werd weggevoerd. Dat beeld vergeet ik nooit weer. Twee kinderen van de joodse familie De Haas - waaronder Martha de Haas - konden bijtijds onderduiken. Bij de bevrijding konden ze bijna niet lopen, omdat ze zo weinig beweging hadden gehad. Ze werden zittend op een fiets vervoerd. 

Auteur:Sir Schokkenbroek
Trefwoorden:Joodse familie, Kamp Erika
Personen:De Haas, De Levie
Periode:1940-1945
Locatie:Ommen gemeente, NL, Ommenb, Hamsgoren 3

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.