MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek 'WIJ VERTROUWEN OP ONZE KEIZER'

Verhaal

Op donderdag 29 oktober 2015 presenteerde Uutgeverieje ’n Boaken haar boek: ‘Wij vertrouwen op onze Keizer’. Sallandse jongens vechten voor en tegen Napoleon, 1811-1815, geschreven door Evelyn Ligtenberg.

Tweehonderd jaar geleden vond Napoleon zijn Waterloo, maar menig jaar daarvoor vierde hij triomfen. In dit boeiende boek is te lezen hoe Sallandse mannen hieraan hebben bijgedragen. In 1810 lijfde de keizer Nederland in bij het grote Franse rijk. Hij besloot verder de Russische tsaar een lesje te leren. Daarvoor had hij een groot en goed functionerend leger nodig. Veel jongens en mannen uit onze directe omgeving moesten er aan geloven.

Overijssel was verdeeld in drie arrondissementen en ieder arrondissement was weer verdeeld in een aantal kantons. Evelyn Ligtenberg heeft voor het kanton Raalte grondig onderzoek gepleegd in diverse archieven, tot in Vincennes bij Parijs aan toe. Wie werden er in- of uitgeloot, hoe verliep de militaire keuring en waaruit bestond hun uitrusting? We lezen over het leren marcheren en vechten en we maken tochten mee onder de meest erbarmelijke omstandigheden. We komen te weten wie er deserteerden, wie ziek werden en wie stierven. Van de (voormalige) gemeenten Wijhe, Heino, Holten, Raalte en Hellendoorn zijn voor het eerst tal van gegevens over de lotgevallen van Napoleons soldaten, overlevenden, deserteurs en gesneuvelden aan het licht gebracht. De stad Deventer komt aan bod als centrale plaats in het arrondissement en als garnizoensplaats.

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal. Bestellen kan ook via uutgeverieje.boaken@gmail.com.

Evelyn Ligtenberg, ‘Wij vertrouwen op onze Keizer’. Sallandse jongens vechten voor en tegen Napoleon, 1811-1815
Uutgeverieje ’n Boaken 2015
424 pagina’s, ruim geïllustreerd
ISBN/EAN 978-90-76272-30-6
Prijs: € 24,50

Trefwoorden:Franse Tijd, Dienstplicht, Rusland, Veldtocht Rusland, Waterloo
Personen:napoleon, Lodewijk Napoleon, Johan Derk Ninaber
Periode:1795-1813
Locatie:Hellendoorn gemeente