MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek VERHALEN VAN VOORBIJ

Verhaal

Op vrijdag 16 juni 2017 presenteerde Uutgeverieje ’n Boaken haar boek: Verhalen van voorbij, twintig plaatsen van herinnering in de gemeente Hellendoorn.

In onze gemeente is in de lange tijd van haar bestaan het nodige voorgevallen. Bij veel mensen leven de belangrijkste gebeurtenissen voort via herinneringen en overleveringen, maar dat alles vervaagt steeds meer. Dit zogeheten collectieve geheugen willen we een duwtje in de rug geven met ons jubileumboek Verhalen van voorbij. Het twintigjarig bestaan van onze ‘Uutgeverieje ’n Boaken’ lijkt ons daarvoor een uitstekende gelegenheid. Geprobeerd is alle kernen van de gemeente te betrekken bij het samenstellen van de lijst van onderwerpen. Het resultaat is een gevarieerd boek met verhalen die onder meer gaan over de eeuwenoude Dodenweg Haarle – Hellendoorn, de kleuterschool in het gebouw waar nu het Chinees restaurant is gevestigd, de nog altijd zichtbare gevolgen van een neerstortende V1, de voormalige vuilnisbelten in Hulsen, het reeds lang verdwenen station in Haarle en de Zaandkoele in Nijverdal. Ook is er plaats voor een vrij onbekend gedicht van onze dichteres Johanna van Buren.

Natuurlijk is gezocht naar illustratiemateriaal en dat is ook gevonden. Bovendien hebben we een plaatselijke fotograaf gevraagd bij elk onderwerp een foto te maken van de huidige situatie. Zo blijft de historie een altijd voortgaande beweging.

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal.

Verhalen van voorbij. Twintig plaatsen van herinnering in de gemeente Hellendoorn
Nijverdal, Uutgeverieje ’n Boaken, 2017
144 p.
ISBN 978-90-76272-35-1
Prijs: € 14,50

Trefwoorden:Geschiedenis
Personen:Johanna van Buren
Periode:1900-2000
Locatie:Hellendoorn gemeente