MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek Van Eversberg tot Eerde

Verhaal

Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge.

In Van Eversberg tot Eerde nemen de auteurs Ester Smit en Dinand Webbink de lezer letterlijk en figuurlijk mee op een tocht door verleden en heden van zeven kastelen en vijf landhuizen langs de Regge. Uitgangspunt daarbij is een mooie zeventiende-eeuwse landkaart van een deel van de Regge, waarop een aantal van deze kastelen is ingetekend.

Van elk kasteel of havezate en van elk landhuis wordt de geschiedenis beschreven. Het is geen dorre opsomming van feiten, jaartallen en bewoners, maar het zijn spannende verhalen die het verleden doen herleven. Verder wordt van elke havezate en landhuis nauwkeurig verteld wat er tegenwoordig nog te zien is. Soms is dat een compleet kasteel, met tuinen, lanen en boerderijen, zoals Eerde. Dan weer is het een romantische ruïne met vervallen, maar interessante tuinen, grachten, een vijver en lanen, zoals bij Eversberg. In enkele gevallen is er praktisch niets over, zoals bij de havezaten Rhaan en Den Dam. Maar ook dan slagen de auteurs er in een boeiend beeld te schetsen van het kasteel en is het mogelijk je ter plekke een voorstelling te maken van hoe het ooit was.

Als bijlage bevat het boek een prachtige fietsroute langs alle kastelen en landhuizen door de mooie natuur van de gemeentes Hellendoorn, Twenterand en Ommen. Het is mogelijk de fietsroutes in twee gedeelten te rijden. Men kan starten bij de VVV’s van Nijverdal, Den Ham of Ommen. De fietsroute is ook afzonderlijk verkrijgbaar.

 

Over de auteurs
Ester Smit is werkzaam bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle als beheerder van de beeldbank en verzorgt daarnaast als zelfstandig ondernemer historische teksten met haar bedrijf Op avontuur met geschiedenis. Dinand Webbink is cultuurhistorisch medewerker bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek te Deventer. Beide auteurs publiceren regelmatig over historische onderwerpen. Samen schreven zij De propagandaoorlog, dat handelt over het gebruik van propaganda in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek werd genomineerd voor het Overijssels Boek van het Jaar 2008.

 

Ester Smit en Dinand Webbink, Van Eversberg tot Eerde. Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge
Uutgeverieje ’n Boaken 2012
93 pagina’s,  ruim geïllustreerd
ISBN/EAN 978-90-76272-25-2
Prijs € 9,50 incl. fietsroute; € 2,50 alleen fietsroute.

 

In februari 2013 verscheen een tweede druk van dit boek. De prijs is nu € 10,95 incl. fietsroute.

Trefwoorden:Regge, Landhuizen, Kastelen, Havezaten, Fietsroutes, 1950
Periode:1950
Locatie:Salland