MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek OPDAT NIET WORDT VERGETEN

Verhaal

Boek over vliegtuigcrashes in de gemeente Hellendoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog door G.K. Kuijper e.a..

De eerste druk van Opdat niet wordt vergeten verscheen in 2004.De brochure was in no time uitverkocht en de publicatie leverde een stroom aan reacties op van getuigen en nabestaanden tot in Canada toe. In deze uitgebreide en grondig herziene herdruk zijn al die gegevens verwerkt, waardoor het boek in omvang is verdubbeld.

Alle achtergronden van de achttien crashes van dertien geallieerde en vijf Duitse toestellen worden gedetailleerd beschreven. Bijzondere aandacht is besteed aan de dramatische belevenissen van de piloten en hun helpers uit verzet.
Het boek is aangevuld met een nauwkeurig onderzoek door Kees Kroon naar de missie, het neerstorten en de berging eind 2006 van een Engelse bommenwerper met een zeer gevaarlijke lading aan boord: de Tallboy-bom, de zwaarste bom die in die tijd werd gebruikt. De Lancaster stortte september 1944 neer in Zuna vlakbij Nijverdal.
Omdat in de gemeente Hellendoorn ookV-1 en V-2 lanceringen hebben plaatsgevonden, zijn hiervan de drie locaties in het overzicht opgenomen, vergezeld van een toelichting en illustraties. Verder is het boek rijk geïllustreerd, deels met origineel fotomateriaal uit de oorlogsjaren.

Voor meer informatie over dit boek (weliswaar nog in de eerste druk) klik hier.

Dit boek is helaas niet meer leverbaar.

Uutgeverieje ’n Boaken, 2007
ISBN: 978-90-76272-15-3
Prijs: € 10,95

Trefwoorden:Vliegtuigen, Tweede Wereldoorlog, 1900-1950, 20e, 1940 - 1949
Periode:1900-2000
Locatie:Salland