MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek OP WANDEL

Verhaal

Gij zijt in een koel begroeid laantje, gij zijt aanstonds in de Höfte. 
Daar is het mooi, wondermooi als de meidoornhaag geurt en fleurt met blanke bloesems, als de lekkere frisse reuk van elzenstruiken de neusgaten prikkelt, als de witte vlierstruiken platte schilden toveren op het groen en de wilde kersen, seringen en krentenstruiken met de bloeiende ‘liesterkralbloemen’  alles maken tot één feestelijke heerlijkheid.

Zo begint de beschrijving van de Höfte te Hellendoorn, een gebied dat nu woonwijk is, maar dat nog steeds herinnert aan de situatie rond 1930 die door pastoor A.E. Rientjes (1881-1961) zo bloemrijk wordt beschreven. In de historische wandelingen die de Hellendoornse geestelijke in de twintiger jaren van de vorige eeuw maakte, ziet men als het ware het verleden door de ogen van de auteur. Zijn boeiende verhalen verrijkt hij met de vele historische details en anekdotes. Zo beschrijft Rientjes de ‘gevaren’ van de doowegen en vertelt hij hoe middeleeuwse roofridders de omgeving onveilig maakten. De wandelingen door Elen en Rhaan, Marle , Egede, Hulsen en langs het huis Eversberg kunnen vandaag de dag bijna allemaal nog gemaakt worden. Veel is er verdwenen of veranderd, maar gelukkig is er ook veel behouden en is de geschiedenis nog herkenbaar in het landschap.

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal. Bestellen kan ook door een e-mail te sturen naar uutgeverieje.boaken@gmail.com.

Titel: A.E. Rientjes, Op wandel. Historische wandelingen door Hellendoorn en omgeving
Ingeleid door Dinand Webbink: Een nuchtere Sallander, het leven van pastoor Rientjes (1881-1961)
Ingenaaid, 100 pagina’s
Geïllustreerd
ISBN 90-76272-09-3
Prijs € 12,90

Personen:Rientjes, A.E.
Periode:1900-2000
Locatie:Hellendoorn gemeente