MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek Oonze Jehanna

Verhaal

Op zondag 21 april 2013 presenteerde Uutgeverieje ’n Boaken haar boek 'Oonze Jehanna', Johanna van Buren en haar lezers,  geschreven door Dinand Webbink.

Bijna vijfentwintig jaar geleden verscheen het proefschrift Dichterschap en dialect van Jan Bouwhuis over de streektaaldichteres Johanna van Buren. Sindsdien is het onderzoek naar deze populaire dichteres doorgegaan. Er is veel nieuw materiaal tevoorschijn gekomen in de vorm van gedichten, foto’s, radio-interviews, brieven en andere egodocumenten.

Dinand Webbink heeft de afgelopen tien jaar dit historisch materiaal verzameld en nauwkeurig onderzocht. In een prettig leesbare stijl doet hij verslag van zijn zoektocht.

De hoofdstukken één, twee en drie behandelen de eerste helft van Johanna’s leven, toen ze als dichteres nog nauwelijks bekendheid genoot. Deze periode uit haar leven is evenwel van groot belang geweest voor de ontwikkeling van haar dichterschap.
Mede door haar mateloze populariteit, ook na haar overlijden, ontstond er in de ontelbare krantenartikelen die over haar verschenen een enigszins sjabloonachtig beeld. Johanna van Buren werd de moeder van alle streektaaldichters. Dat zij als kunstenares twijfelde aan haar dichterschap is veel minder bekend. En dat zij als mens met allerlei levensvragen worstelde evenmin. Het portret dat Dinand Webbink schetst, nuanceert en verdiept het beeld van de dichteres die in Oost-Nederland nog steeds grote bekendheid geniet.

Dinand Webbink is cultuurhistorisch medewerker bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek te Deventer en publiceert regelmatig over regionale geschiedenis en boekhistorie.

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal. Bestellen kan ook door een e-mail te sturen naar uutgeverieje.boaken@gmail.com.

Titel: Dinand Webbink, ‘Oonze Jehanna’, Johanna van Buren en haar lezers
Uutgeverieje ’n Boaken 2013

144 p., rijk geïllustreerd
ISBN 978-90-76272-26-9
Prijs: € 14,50; voor leden van de HKHN: € 12,--

 

Trefwoorden:Streektaal
Personen:Johanna van Buren
Periode:1900-2000
Locatie:Hellendoorn gemeente
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand