MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek 'Mien moe zèè aait…'

Verhaal

Op vrijdag 24 maart 2017 presenteerde Uutgeverieje ’n Boaken haar boek Mien moe zèè aait…, geschreven door Wielent Harms.

‘Een boerin die nogal eens de neiging had om dingen zwaar te overdrijven, een schroetebuul dus, zei: Wiej hebt dit joar zukke màchische dikke jappels, ik dèènke wel met van de diksten van heel Doorle.’ Het bleef even stil in de zaak, totdat een mannelijke klant die zich aan haar gezeur stond te ergeren, zei: Dan mut ’t toch woar wèèn wat de luu zegt, dat de domste boer’n aait de dikste eerappel hebt.’

Mien mòe zèè aait… staat vol met herkenbare anekdotes, zegswijzen en gedichten over het Daarle van vroeger. Het is een ode aan het vroegere dorpsleven, vol humor, boerenwijsheden en zelfspot. Mien mòe zèè aait… is bovendien van groot belang voor de streektaal. Zorgvuldig zijn door de auteur honderden zegswijzen en meer dan duizend woorden opgetekend en verklaard.

Volkscultuur is de grote passie van oud-Daarlenaar Wielent Harms. Gedurende een halve eeuw bouwde hij een omvangrijke collectie streekdrachten op. Wielent schrijft artikelen voor boeken en tijdschriften, en publiceerde onder meer het standaardwerk Overijsselse streekdrachten en Het geheim van de smid over Staphorster zilverwerk. De publicatie Mien mòe zèè aait… is een poging van hem om onze prachtige Nedersaksische taal te behoeden voor teloorgang.

Dit boek is inmiddels uitverkocht.

Wielent Harms, Mien mòe zèè aait…
Nijverdal, Uutgeverieje ’n Boaken, 2017
95 p.
ISBN 978-90-76272-34-4
Prijs: € 12,00

Trefwoorden:Gedichten in streektaal, Verhalen in streektaal, Dialect, Volkscultuur
Personen:Wielent Harms
Periode:1900-2000
Locatie:Daarle