MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek HERINNERINGEN AAN HET HUIS DEN DAM IN HET DORP HELLENDOORN

Verhaal

Negentiende-eeuwse tekeningen van havezate en dorp, met inleidingen en toelichting door Dinand Webbink en Evelyn Ligtenberg.

In het Hellendoorns dorpsmuseum De Valkhof wordt een klein, charmant album bewaard met topografische tekeningen van het dorp. De eerste potloodtekeningen in het schetsboekje uit september 1831 hebben de verdwenen havezate Den Dam als onderwerp. In latere tekeningen herkent men het huis de Voordam, dat er heden ten dage nog bijna net zo staat.

Daarnaast zijn er enkele fraaie dorpsgezichten waaronder een tekening van het ´scholtenhuis´ in het centrum van het dorp. Het album geeft een uniek beeld van het negentiende-eeuwse Hellendoorn.
Het schetsboek bevat naast de tekeningen ook nog een tiental handgeschreven gedichten. Er komen gerenommeerde dichters in voor zoals: Willem Bilderdijk, Jacob van Lennep en Isaac da Costa.
In de inleiding wordt uitgebreid ingegaan op de vermoedelijke maker van de tekening en de kringen waarin zij zich bewoog.

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal. Bestellen kan ook door een e-mail te sturen naar uutgeverieje.boaken@gmail.com.

 

Uitgeverij Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en museum De Valkhof, Hellendoorn
ISBN 90-76272-13-1
In prijs verlaagd: van € 18,50 voor € 7,50

Trefwoorden:Den Dam, Havezate, De Voordam, 1700 tot 1800, 18e, 1800 tot 1900, 19e, 1900-1950, 20e
Periode:1700-2000
Locatie:Salland