MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek HELLENDOORN VROEGER

Verhaal

Foto's en jeugdherinneringen van 1900-1970 door J.J. Heupink.

J.J. Heupink, een Hellendoorner in hart en nieren, is vooral bekend als redacteur van De Schakel, het personeelsorgaan van de K.S.W. Onder zijn leiding groeide het blad in de jaren vijftig uit tot een professioneel tijdschrift. Wat De Schakel bijzonder maakte, waren de schitterende natuurfoto’s. Bijna elk nummer bevatte er wel een paar, de mooiste werden over een hele pagina gedrukt. Nooit stond er de naam van de fotograaf bij. De stijl van de meeste foto’s wijst echter onmiskenbaar naar Johannes Heupink. Fotograferen was zijn passie. Gecombineerd met zijn liefde voor de natuur en voor zijn oude dorp leverde dat honderden foto’s op. Prachtige, gevoelige sfeerbeelden van een verstild landschap, van bijzondere planten en met rijp overdekte bomen. De mooiste foto’s uit De Schakel en vele andere, nooit eerder gepubliceerde foto’s zijn voor het eerst in dit prachtig vormgegeven boek verzameld.

De foto´s worden aangevuld met de jeugdherinneringen van Heupink onder de titel De kleine Johannes. Met gevoelige pen en milde ironie beschrijft hij het eenvoudige dorpse leven uit het begin van de vorige eeuw. Het boek wordt gecompleteerd met een levensbeschrijving.

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal. Bestellen kan ook door een mail te sturen naar uutgeverieje.boaken@gmail.com.

Voor meer informatie over de presentatie en de inhoud van het boek klik hier.

Uutgeverieje ’n Boaken, 2009
Titel: J.J. Heupink, Hellendoorn vroeger; 1900-1970. Toelichting en levensschets door Dinand Webbink, met medewerking van Jeanne Rem-Heupink
ISBN: 978-90-76272-20-7
94 pagina’s gebonden; 78 foto’s.
Winkelprijs: € 14,50. Voor leden van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal: € 12,00

Trefwoorden:Fotografie, De Schakel, 20e, 1900-1950
Periode:1900-2000
Locatie:Salland