MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek DE WRAAK VAN ANTONIUS

Verhaal

Het pamflet van het Mirakel van Hellendoorn in historisch perspectief door drs. Evelyn Ligtenberg.

Ruim 350 jaar geleden verscheen een pamflet met de welluidende titel ‘Een wondere ende waerachtige geschiedenisse in Sallandt binnen Helderen int jaer 1643’. Het ging vergezeld van een tegenlied, waarin de feiten uit het eerste stuk weerlegd werden.

Antonius Abt met varken uit het Getijdenboek van Catharina van Kleef, ca. 1440 (bron: Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer).

Antonius Abt met varken uit het Getijdenboek van Catharina van Kleef, ca. 1440 (bron: Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer).

De studie 'De Wraak van Antonius' van drs. Evelyn Ligtenberg gaat grondig in op alle facetten van het ‘Mirakel van Hellendoorn’. Voor het eerst zijn de liederen tegen de historische achtergrond van hun tijd geplaatst en zijn de Hellendoornse teksten vergeleken met soortgelijke mirakelliederen. Bovendien is er grondig onderzoek verricht naar de mogelijke auteurs en uitgevers.

Dit alles levert een fraai geïllustreerd en zeer leesbaar boek op dat een belangrijke bijdrage vormt voor de geschiedschrijving, niet alleen in regionaal maar ook in landelijk opzicht.

 

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal. Bestellen kan ook door een e-mail te sturen naar uutgeverieje.boaken@gmail.com.

 

Voor meer informatie over dit boek klik hier.

 

Uutgeverieje ’n Boaken, 2009
ISBN: 978-90-76272-19-1
175 pagina's en ruim geïllustreerd.
In prijs verlaagd: van € 13,50 voor € 4,50

Trefwoorden:Pamfletten, Sint Antonius, 17e, 1600 tot 1700
Periode:1600-1700
Locatie:Salland