image/svg+xml

Gemeentelijk monument Villa Nova, Stationsweg 11 te Wijhe

Verhaal

Gemeentelijk monument Villa Nova, Stationsweg 11 te Wijhe

Plaatje bij verhaal: oude_foto_stationsweg_11_wijhe_1.jpg

Adres                                                            

Stationsweg 11, 8131 DG Wijhe.

Inleiding

Bijna gelijktijdig met de Franse School werd in 1863 in de Stationsweg te Wijhe, die toen nog de naam Kännigiesslag droeg, een fraaie villa gebouwd. De opdrachtgever was de nieuwbenoemde burgemeester mr. Frédéric Louis Rambonnet. Hij was in datzelfde jaar op 36-jarige leeftijd gehuwd met jonkvrouwe Sara Maria Cornelia Meijer. Hun woning krijgt de naam Villa Nova.

Beschrijving

De villa telt twee bouwlagen. Het dak met omlopende schilden is gedekt met pannen en heeft een schoorsteen en dakramen.

De gevels zijn witgepleisterd en worden gekenmerkt door hoeklisenen, een cordonlijst en een kroonlijst.

Tegen de gevel aan de straatzijde is een veranda onder een met pannen gedekt dak gesitueerd. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee omlijste vensters met afgeronde hoeken, waartussen de naam van de villa is geschilderd.

Waardering

De villa is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang omdat het een voorbeeld is van een burgemeesterswoning uit de tweede helft van de negentiende eeuw in Wijhe, vanwege de kwaliteit van de architectuur en de relatieve gaafheid van het exterieur.

Historie

Het gezin Rambonnet krijgt zeven kinderen, vier jongens en drie meisjes. Een van de meisjes is echter een maand na haar geboorte al overleden.  De vier jongens kiezen allen voor een militaire loopbaan. De oudste zoon Jean Jacques is de bekendste van hen. Hij maakt carrière bij de Koninklijke Marine. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hij minister van Marine in het kabinet Cort van der Linden. Zijn loopbaan bij de Marine sluit hij af als vice-admiraal.

Frédéric Louis Rambonnet blijft 37 jaar lang burgemeester van Wijhe. Hij sterft in het harnas: hij is nog steeds burgemeester van Wijhe als hij in december 1900 overlijdt. Zijn vrouw blijft in Villa Nova wonen, samen met haar oudste dochter Simonia Francoise, die Mone wordt genoemd. Mone heeft achter de villa een atelier, waar ze haar grote liefde de schilderkunst beoefent.                                   

 Op de foto zien we mevrouw  Rambonnet en haar dochter Mone. 

 Op gepaste afstand mochten ook de personeelsleden op de foto.

De veranda, die ook nu nog aanwezig is, was toen geheel met klimop begroeid.

Villa Nova was een geliefde vakantieplek voor de kinderen en de kleinkinderen van de familie Rambonnet. Dat duurde tot aan de dood van mevrouw Rambonnet in 1921. Mone is toen naar elders vertrokken en Villa Nova werd aangekocht door de Gereformeerde Kerk van Wijhe.

Villa Nova heeft ruim 50 jaar als pastorie van de Gereformeerde Kerk dienst gedaan.

In 1956 probeert de kerk om Villa Nova bij opbod en toeslag te verkopen. Kennelijk wordt niet het bedrag geboden dat de kerkenraad voor ogen heeft, want de verkoop gaat niet door. Een nieuwe poging volgt in 1968. De vraagprijs is dan f 80.000,- maar ook nu blijkt dit te hoog gegrepen. Dan besluit het kerkbestuur om de nieuwe dominee J. Verheul alleen de bovenverdieping ter beschikking te stellen. De begane grond wordt ingericht als christelijke kleuterschool. Deze verblijft er van 1969 tot de zomer van 1973. De kleuterschool wordt dan onderdeel van de ds. Matzerschool.

Door de jaren heen blijkt Villa Nova als pastorie steeds minder te voldoen. Het pand is te groot en te duur in onderhoud en stookkosten. Daarom verwerft de Gereformeerde Kerk in 1976 een pand elders in Wijhezicht als nieuwe pastorie. Juist op dat moment is Gerard Schalkwijk op zoek naar een geschikte plek voor zijn fysiotherapiepraktijk. Hij koopt het pand en bouwt er een aantal jaren later een praktijkdeel aan vast. Als we de recente foto vergelijken met die uit begin 1900, dan zien we dat er weinig aan de villa is veranderd.

Met Villa Waterloo en de Franse School behoort Villa Nova tot de oudste en meest opmerkelijke bouwwerken in de Stationsweg. Aan de voorzijde ligt een grote tuin, die met zijn vele bomen en struiken de villa aan het zicht van de wandelaar onttrekt.

Bronnen

Historie: “Op het spoor van 200 jaar Stationsweg in Wijhe”, Wijhe, De Jong Beth, 2012.

Recente foto: historische vereniging Wijhe

Periode:1863

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.