image/svg+xml

Ubele Dijkstra: 'De modernisering in de landbouw was noodzakelijk'

Verhaal

Ubele Dijkstra: 'De modernisering in de landbouw was noodzakelijk'

Plaatje bij verhaal: ubele_dijkstra-2_0.jpg

'De modernisering in de landbouw was grotendeels noodzakelijk. Er komen telkens nieuwe ziekten en bacteriën bij die steeds weer anders reageren. Ik kreeg van iemand laatst een stapel oude tijdschriften. Ik las dat er hier een jaar is geweest dat er ontzettend veel gevallen van leverbot waren. Vroeger behandelden we dat niet en gingen de dieren dood. Later deden we dat wel en zorgden we dat de boel niet zo besmettelijk was. We hadden ook vaak koeien met slepende melkziekte, maar ik las dat je dieren daar tegenwoordig preventief voor kunt behandelen. Dat zijn goede ontwikkelingen. De kwaliteit van voer is eveneens verbeterd. Als ik in een stal kwam, rook ik altijd even aan het persvoer. Soms lag er voer dat zo ontzettend stonk dat ik tegen de boer zei: “Dat kun je beter weggooien, dat is beter voor je koeien.” Later zei die boer tegen me: “Ik heb het nog goed kunnen verkopen!” Dan zat een ander er dus mee.

Op 1 januari 1984 ben ik gestopt als dierenarts. Het werd me te zwaar. Vooral de weekenddiensten als je de boeren van de andere collega's er ook bij had. Ik had er nooit moeite mee om 's nachts uit bed te moeten, maar toen werd het me teveel. Op een gegeven moment kreeg ik ontzettende jeuk aan m'n armen, want bij iedere koe zat je weer te boenen. M'n vrouw had er wel een crème voor, maar zulk soort dingen fnuiken je op den duur. En dan blijft er niet veel plezier meer over. De praktijk is toen overgenomen door een collega.

Ik heb altijd ontzettend veel plezier in m'n werk gehad. Als je ophoudt, kom je in een zwart gat terecht. Je komt dan niet meer op de boerderijen en gaat niet meer dagelijks om met het vee. Dat heb ik wel gemist. Ik heb om mijn nek nog altijd een ketting hangen met een koe eraan. Die heb ik van mijn zoon gekregen. Ik heb hem al heel lang en doe hem nooit meer af. Ik heb ook nog twee mooie foto's waarop ik aan het werk ben. Op de een dien ik een koe via een infuus een medicijn tegen melkziekte toe en op de ander voer ik een keizersnede uit. Als ik dood ben mogen ze die foto's op m'n kist zetten.’

Trefwoorden:Terugblik, Omgeving, Project Streekcultuur
Personen:Ubele Dijkstra
Periode:1950-2000
Locatie:IJhorst
Thema's:Terugblik

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.