image/svg+xml

Mina Oldehinkel: "Zou de kerk niet ook veranderen?"

Verhaal

Mina Oldehinkel: "Zou de kerk niet ook veranderen?"

Plaatje bij verhaal: 7_geref_kerk_heemse.jpg

Mina Oldehinkel: "Zou de kerk niet ook veranderen?"

'In Heemse waren al onze buren hervormd of gereformeerd. Wij waren van huis uit gereformeerd, nu is dat allemaal PKN. Dat gaat op zich heel goed. Eerst kost het wat meer moeite. Ik zat in het bestuur van de ouderenmiddagen. Dat was geweldig mooi altijd. Toen het bij elkaar kwam, kon je nog lang weten wie van welke kerk was geweest. Kerkelijk vallen we hier in Collendoorn ook onder Heemse. Ik was ook lid van een vrouwenvereniging, maar daar ben ik nu mee gestopt. Jongere mensen krijg je er niet meer bij. Dan zit je alleen met oude mensen. Toen ik 85 werd, dacht ik: “Nou houd ik ermee op.”

Ja, we hebben veel ontwikkelingen meegemaakt in de kerk. Mijn man zei altijd: “Wij veranderen in het dagelijks leven ook. Zou het in de kerk niet ook veranderen?” Hij vond echt niet dat alles bij het oude moest blijven. Zo sta ik er zelf ook in. Niet dat alle veranderingen goed zijn. Van onze kinderen gaan er maar twee meer naar de kerk. Dat vind je wel eens moeilijk. De kleinkinderen krijgen weinig van het geloof meer mee. Ze zijn niet onverschillig, maar de belangstelling is weg.

Ik ben ook altijd lid geweest van de christelijke Plattelandsvrouwenbond. Ik heb lang in het bestuur gezeten. We behandelden allerlei onderwerpen en gingen op excursies. Dat vond ik echt wel leerzaam. Het ging niet alleen over het boerenbedrijf, maar ook over sociale onderwerpen en wat er in de winkels te koop was. Er kwamen wel eens nonnen van de Eik op Slagharen spreken. Omdat ik een auto had, moest ik ze ophalen. Dat vond ik altijd heel leuk. Die nonnen konden zo gezellig praten.'

Trefwoorden:Vrijetijdsbesteding, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1950-2015
Locatie:Hardenberg gemeente
Thema's:Vrijetijdsbesteding

Reacties

Het gaat hier om de Gereformeerd Vrijgemaakt kerk. Volgens mij is de foto vanuit onze tuin genomen. Des tijds Heemse A118 nu Weidebuurt 4. Wij wonen er nu niet meer.
Algemeen door anoniem op 19 Jun 2018 om 17:14:04

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.