image/svg+xml

Margje Kleinlugtenbeld: 'Ik moest op m'n veertiende naar Van Leusen'

Verhaal

Margje Kleinlugtenbeld: 'Ik moest op m'n veertiende naar Van Leusen'

Plaatje bij verhaal: de_boerderij_van_de_familie_van_leusen_waar_margje_kleinlugtenbeld_werkte_0.jpg

'Thuis hoefde ik niet zoveel op de boerderij te doen. Ik moest wel naar andere gezinnen toe om te helpen in de huishouding. Al vanaf m'n tiende ging ik uit school en op zaterdag naar m'n tante van loonbedrijf Pekkeriet om te helpen met de kinderen. Mijn oom was altijd druk met het loonbedrijf. Ze hadden er ook een klein boerderijtje bij, dus soms moest ik helpen melken. Ik heb ook nog een halve dag in de week bij horlogemaker Stegeman in de huishouding gewerkt.

Na de basisschool heb ik nog één jaar op de huishoudschool gezeten en toen moest ik naar Van Leusen toe. Ik was veertien jaar en niet meer leerplichtig dus moest ik geld verdienen van m'n ouders. Al mijn broers en zussen zijn op die leeftijd de deur uit gegaan. Alleen mijn jongste broer heeft doorgeleerd op de LTS.

Van Leusen woonde aan de andere kant van loonbedrijf Pekkeriet, het was dus min of meer onze buurman. Hij had een stuk of twintig koeien, varkens, kippen en ook nog suikerbieten en aardappels. Het was een echt gemengd bedrijf. Hij is wel getrouwd geweest, maar zijn vrouw was al op jonge leeftijd gestorven, vier maand nadat hun dochtertje was geboren. Er moest iemand voor hem en zijn dochter zorgen, dus toen is zijn vrijgezelle zus bij hem komen wonen. Ze wisten dat er bij mijn ouders een dochter was die van school af kwam, dus zijn ze komen vragen of ik niet bij hun kon werken als meid. Ik was in april net veertien geworden. Ik kwam thuis van school toen m'n vader zei: “Vanaf 1 mei moet je naar Van Leusen toe om te werken als meid, voor dag en nacht. Ze hebben om je gevraagd.” Wat ik er zelf van vond was niet belangrijk, ik moest er naar toe. Ik kreeg een paar kleren mee en toen ging ik. Datzelfde jaar hebben mijn ouders hun boerderij verkocht. Het bedrijf bracht niet genoeg op en ze hadden geen opvolger. Ze zijn toen naar Dalfsen verhuisd. M’n vader ging verder als veehandelaar.'

Auteur:Martin van der Linde
Trefwoorden:Personeel, Bedrijf, Jeugd, Familie, Project Streekcultuur, Vrouwen Overijssel
Periode:1950-1960
Locatie:Millingen
Thema's:Vrouwen in Overijssel, Jeugd, Personeel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.