image/svg+xml

Klaas van der Wal: 'Mijn vader was meer een vergaderboer'

Verhaal

Klaas van der Wal: 'Mijn vader was meer een vergaderboer'

Plaatje bij verhaal: 7._vader_van_klaas_van_der_wal_meer_een_vergaderboer_dan_een_gewone_boer_0.jpg

‘Ik was enigst kind. Dat was verrekte lastig, want bij iedere ruit die kapot ging, was de dader op voorhand al bekend. We hadden een familiebedrijf, dat kwam van de kant van mijn oma. In 1929 zijn mijn grootouders van het Kampereiland hier naar toe gekomen. Mijn vader is daar nog geboren. Hij had één broer, maar hij was de oudste dus dan werd je automatisch boer. Hij wilde niet, maar hij had geen keuze. M'n vader was meer een vergaderboer. Hij was dijkgraaf, zat in het bestuur van de zuivelfabriek en deed nog veel meer. Hij had een knecht die de zaken op de boerderij regelde.

De boerderij stond achter de melkfabriek in 's Heerenbroek. De grond van m’n ouders lag op elf verschillende plekken verspreid, tot aan Wilsum toe. Als de koeien naar het land toe moesten, dreven we ze over de weg er heen. Dat mocht eigenlijk niet, maar dat deed je gewoon. De buren hielpen ook allemaal. Na afloop dronk je dan nog even koffie met z’n allen en soms kwam er een borrel achteraan. Dat was echt een sociaal gebeuren.

Toen ik op mijn achttiende van de middelbare landbouwschool af kwam, is de knecht nog één jaar gebleven. Daarna deed ik de boerderij samen met mijn vader. Ik wilde graag boer worden. Het buitenleven en de zelfstandigheid trokken mij enorm aan. Ik wilde niet de rest van mijn leven tussen vier muren zitten. Van m’n vader kreeg ik alle vrijheid. Als ik iets wilde zei hij altijd: “Doe het maar, als er maar geld op tafel komt.” Hij was zelf vaak op pad.'

Auteur:Martin van der Linde
Trefwoorden:Jeugd, Familie, Project Streekcultuur
Personen:Klaas van der Wal
Periode:1929-1965
Locatie:'s Heerenbroek
Thema's:Jeugd

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.