image/svg+xml

Klaas Hofstede: 'De landbouwmechanisatie heeft ons geen windeieren gelegd'

Verhaal

Klaas Hofstede: 'De landbouwmechanisatie heeft ons geen windeieren gelegd'

Plaatje bij verhaal: klaas_hofstede_0.jpg

'In 1995 ben ik samen met mijn zonen Jan en Albert in een VOF gegaan. Vijf jaar later werd ik 65 en heb ik afgerekend met de Belastingdienst. Als ik dat niet had gedaan, kon ik het moeilijk naar de jongens doorschuiven. Maar toen was het privé en kon ik ze het verkopen voor een prijs die ik zelf heb bepaald. Ik heb ze goed in het zadel geholpen. Ze zijn hier gelukkig.

Die hele mechanisatie in de landbouw heeft ons geen windeieren gelegd. Vroeger moest ik zelf veel sleutelen aan machines, dat was bittere noodzaak. Toen ik daar later personeel voor had, kon ik zelf de boer op gaan om handel te drijven. Dat vond ik het mooiste werk om te doen. Ik kocht vrachten vol gebruikte machines en die probeerde ik weer beter door te verkopen. Elke boerensmid moet handelaar wezen. Reparaties van machines zijn belangrijk, maar met de handel kun je makkelijkst en het meest verdienen. Mijn vader leerde mij: het schuim van de handel is beter dan het zweet van de arbeid. Zo heb ik altijd gewerkt.

Als ik op pad ging had ik altijd een beurs vol geld mee, dus ik rekende direct af. De week erop zou ik ze wel een keer op komen halen. Ik kwam een keer bij een smid in Drenthe en die kerel keek me aan. Ik vroeg: “Heb je nog wat handel te koop?” “Ik heb nog wel wat voor jou”, antwoordde hij. “Kom maar eens mee.” Ik dacht dat zal wat worden. We liepen de smederij op toen hij zei: “Zie je die brandnetels daar? Daar staat een ploeg van jou. Die heb je vijftien jaar geleden gekocht en betaald, maar je hebt hem nooit opgehaald.” Dat was ik al die tijd stomweg vergeten! Ik zei: “Geef hem maar aan een oud-ijzerboer.” Dat waren van die ploegen die ik opkocht en repareerde, maar inmiddels wou niemand die meer hebben.

Vroeger ging je in de auto naar de smeden in Groningen of Friesland en kocht je de boel op. Mijn jongens komen nu af en toe nog wel het erf af, maar de meeste handel gaat via internet of Agritrader, het handelsmagazine voor de agrarische sector. Het assortiment is ook veel breder geworden. Een machine om de banden van trekkers af te nemen of een balenklem had je vroeger bijvoorbeeld nog niet. Twee jaar geleden ben ik zelf nog een keer een dag naar Groningen geweest. Ik heb heel wat koffie gedronken bij oud-collega's, maar de handel is er niet meer. Op de Landbouwbeurs in Hardenberg zie je ook alleen meer boeren van 65 jaar of ouder. De jonge boeren blijven allemaal thuis. Als ze wat nodig hebben, kopen ze het wel via internet. De handel is de laatste jaren totaal veranderd.’

Trefwoorden:Bedrijfsopvolging, Bedrijf, Terugblik, Omgeving, Project Streekcultuur
Periode:1950-2000
Locatie:Staphorst
Thema's:Bedrijfsopvolging, Terugblik

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.