image/svg+xml

Jan Maat: 'We waren één van de eersten in Nederland met een ligboxenstal'

Verhaal

Jan Maat: 'We waren één van de eersten in Nederland met een ligboxenstal'

Plaatje bij verhaal: afbeelding_36_0.jpg

'Wij waren één van de eersten in Nederland, het was in 1967 denk ik, die een ligboxenstal bouwden. Er waren er toen in het hele land maar één of twee. Ieder jaar kregen wij er een paar koeien bij, dus moest er een uitbreiding komen van de stalruimte. Toen hoorde ik dat er in Amerika en in Nederland een paar ligboxenstallen waren. Je bent jong, je wilt wat, je doet wat, je wilt boer blijven. Dus dan ga je kijken. Ik heb ook altijd tegen onze kinderen gezegd: je kunt meer op het bedrijf van een ander leren dan op je eigen bedrijf. Mijn bedrijf daar ben ik aan gewend. Ik denk dat ik het goed doe. Maar als ik niet bij een ander ga kijken, kom ik geen stap verder. Bij de ander denk je van: verrek, doet die het zo! Dat vind ik niet goed. Of er zitten toch wel goede kanten aan. Dat betekent dat je er over nadenkt en zo krijg je ontwikkelingen.

Zo’n ligboxenstal vond iedereen eerst maar niks. Hier in het achterhuis was vroeger een grupstal, waar de koeien in de winter vast stonden. Achter de grup had je een pad waar je over kon lopen en waarlangs je met de kruiwagen de mest weghaalde. Wij hadden ruimte voor twaalf koeien. Boven iedere koe hing een bordje waar je met krijt de naam op schreef, het geboortejaar, de melkproductie en de afstamming. Die koeien stonden mooi in het stro en het was lekker warm op de stal. Dat was prachtig natuurlijk! Je kon zo vanuit het voorhuis naar de koestal toe. Dat kon bij een ligboxenstal niet meer zomaar. Bij ons stond die stal los van het huis. Je kon ook niet meer zo tussen de koeien door lopen. Als je dat wilde moest je op de roosters, waar de koeien scheten en de mest lag. Dat is prima, daar is niks mis mee. Maar als je dan bezoek had van mensen die ook boer waren, die vonden dat niet wat.

Een neef van mij heeft nog maar pas geleden een nieuwe ligboxenstal gebouwd. Als je daar op stal bent dan denk ik weleens van iedereen die kritiek heeft op hoe de boeren met hun dieren omgaan, zou daar eens moeten kijken. Hoe dik die koeien daar in het zaagsel liggen, hoe rustig ze zijn, hoe ze staan de vreten, hoe die koeien genieten. Ze kunnen alles doen wat ze zelf willen. Wij hebben in Nederland een Partij voor de Dieren, die ook wel wat goede dingen doet, maar verder helemaal naar het extreme toe doorslaat: van het ene uiterste naar het andere uiterste. Dat is zo zonde! Laat die mensen, die vaak nog nooit op zo’n mooie moderne boerderij zijn geweest, daar eens kijken. Mijn neef heeft vier melkrobots en melkt 250 koeien. Die nieuwe stal is súpermooi! Die koeien hebben het hartstikke goed. Want als die beesten het niet goed hebben, geven ze minder melk. En dan heeft de boer zichzelf in feite te pakken. Maar dan begint die man of vrouw van de dierenpartij weer van zie je wel, het is een economisch verhaal. Ja, ik heb koeien omdat ik een boterham wil verdienen. Als ik ze slecht verzorg, geven ze minder melk. Dus ga ik ze goed verzorgen. Dat komt ten goede van mij, maar ook van die dieren. Als er geen economisch verhaal achter zit, kun je geen boer zijn. Dat was in 1940, dat was in 1950, in 1970 en in 2020 is dat net zo.'

Trefwoorden:Ligboxenstal, Bedrijf, Project Streekcultuur
Periode:1950-2000
Locatie:Giethoorn
Thema's:Ligboxenstal

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.