image/svg+xml

Jaap Hammer: 'We strooiden veel slakkenmeel op het land'

Verhaal

Jaap Hammer: 'We strooiden veel slakkenmeel op het land'

Plaatje bij verhaal: fig_9-il_0.jpg

'Mijn vader had eerst twee en later vier koeien in de gemeenschappelijke weide staan. Toen ik op de lagere school zat, ging ik al met een paar emmertjes aan het stuur naar het land om ze te melken. Aan de Oosterkaai hadden we een stal voor veertien koeien en bij de Top voor acht koeien. Later hebben we daar nog een stal voor twaalf koeien bij gebouwd. In totaal hadden we dus ruim dertig koeien. Op de lagere school kon je in de zomer hooibouwverlof krijgen om thuis mee te helpen hooien. Daar hebben we altijd gebruik van gemaakt. Later heb ik de lagere landbouwschool gevolgd. Als ik vrij was deed ik allerlei klusjes voor mensen uit de buurt. Ik ging ook vaak mee naar het riet. Daar kon je mooi wat geld verdienen!

Een paar dagen voordat m'n ouders 25 jaar getrouwd waren heeft m’n vader een trekker gekocht, een Porsche bij Bos uit Grafhorst. Op hun trouwdag kregen ze een grote taart van dat bedrijf. We hebben veel plezier van die trekker gehad. Niet iedereen in Genemuiden had er eentje, dus we deden er regelmatig werk voor anderen bij. Wij hadden bijvoorbeeld een kunstmeststrooier en hebben in de herfst voor veel boeren slakkenmeel op het land gestrooid. Dat was echt troep! Slakkenmeel was een heel fijn gemalen fosfaatmeststof. Als je een handvol weggooide, bleef er een stofwolk in de lucht hangen. Met de trekker en kunstmeststrooier stoof het natuurlijk helemaal. Als iemand aan het strooien was, kon je de stofwolken van kilometers afstand zien. Als je 's avonds thuis kwam was je helemaal zwart en zat je trekker er ook helemaal onder.

Later toen ik een trekker en een ladewagen had, hooide ik vaak voor een boer die aan de Achterweg woonde. Die weg was doodlopend. Als ik het hooi ophaalde, reed ik met de trekker en ladewagen achteruit de straat in en gooide ik het hooi midden op de weg. Die boer bracht het vervolgens zelf met een transporteur in de hooiberg. Op de Achterweg stonden allemaal hooiwagens. Je kon er bijna niet langs.'

Trefwoorden:Milieu, Omgeving, Voederwinning, Bedrijf, Project Streekcultuur
Periode:1950-2000
Locatie:Genemuiden
Thema's:Voederwinning, Milieu

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.