image/svg+xml

J. Jepma: 'Tijdens de keuringen werden de dieren één voor één voorgeleid'

Verhaal

J. Jepma: 'Tijdens de keuringen werden de dieren één voor één voorgeleid'

Plaatje bij verhaal: 3.18_veekeuring_marienheem_1996.jpg

'Er waren veel plaatselijke fokverenigingen voor boeren die zich met veeverbetering bezighielden. Eén keer in het jaar hielden ze een veekeuring. Daar werd je als consulent voor uitgenodigd om als arbiter op te treden. Na afloop was er een borrel of diner met dikke stukken karbonade. Er waren ook jaarlijkse afstammelingenkeuringen van de veelbelovende stieren. Daarvoor bekeken we ook wel afstammelingen op de boerenbedrijven zelf. Dan waren er de nationale tentoonstellingen. Daar moesten ook dieren voor uitgezocht worden. Als veeteeltconsulent zat je ook in zo’n selectiecommissie. Dan kwam je bij de betere fokkers over de vloer.

De keuringen waren gericht op het exterieur van de koe. Bij de afstammelingenkeuring ging het ook om de melkproductie. Tijdens de keuringen werden de dieren naar leeftijd ingedeeld in rubrieken en één voor één voorgeleid. Je lette op de hele bouw: de soliditeit, de aanhechting van de uier, het beenwerk… De jury plaatste de koeien op de volgorde qua uitstraling. De prijswinnaars kregen een lintje aan de kop. Bij de registratie voor het stamboek maakte een inspecteur een rapport op over de bouw, dat resulteerde in een aantal punten. Die grens lag bij koeien niet zo hoog, maar van de jonge stieren werden er veel afgekeurd.

Door de nadruk op het exterieur in de veefokkerij steeg de melkproductie niet op een manier zoals het eigenlijk zou kunnen. Dat bleek uit onderzoeken vanuit Wageningen. In Amerika lag de melkproductie hoger dan hier. Er werd erkend dat men meer moest letten op de melkproductie. Daarom ging men gebruik maken van Amerikaanse stieren. Het niveau van voeding en bedrijfsvoering was inmiddels zodanig, dat de melkproductie opgevoerd kon worden. In het begin kon je nog niet zulke hoge eisen aan de melkproductie van koeien stellen. De opkomst van de snijmaïs zorgde bijvoorbeeld voor meer veevoer.'

Trefwoorden:Fokkerij, Project Streekcultuur, Omgeving
Personen:J. Jepma
Periode:1950-2000
Locatie:Overijssel
Thema's:Fokkerij

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.