image/svg+xml

J. Jepma: 'In Twente werd veel later gemaaid dan eigenlijk goed was'

Verhaal

J. Jepma: 'In Twente werd veel later gemaaid dan eigenlijk goed was'

Plaatje bij verhaal: boeren_negatief_008.jpg

'De voeding en verzorging van het vee was van groot belang. Vooral in Twente keek ik eerst wel wat verbaasd op van het niveau van de voederwinning. Daar werd veel later gemaaid. Dan was het gras al meer uitgegroeid dan eigenlijk goed was voor de voedingswaarde. Via de voorlichting probeerden we de graslandcultuur te verbeteren. Daarbij speelden de assistenten van de landbouwvoorlichting een prominente rol.

De veevoedercoöperaties gaven ook subsidie voor de analyse van veevoer, om de melkproductie in hun werkgebied te verbeteren. Dan testten ze bijvoorbeeld hoeveel eiwitten er in het hooi of kuilvoer zaten. Daar kon je als boer rekening mee houden bij de samenstelling van het menu: als je eiwitarm ruwvoer had, moest je wat meer krachtvoer bijvoeren.

Het landbouwkundig onderzoek heeft bij die ontwikkeling een heel belangrijke rol gespeeld. Vooral de regionale proefboerderijen waren van grote betekenis. Overijssel had een proefboerderij in Heino. In Aver Heino zetten wij ook wel eens proeven op: koeien of varkens die verschillende soorten voeding kregen.'

Trefwoorden:Voederwinning, Project Streekcultuur, Bedrijf
Personen:J. Jepma
Periode:1950-1970
Locatie:Twente
Thema's:Voederwinning

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.