image/svg+xml

J. Jepma: 'Boeren in de polder waren eerder geneigd om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen'

Verhaal

J. Jepma: 'Boeren in de polder waren eerder geneigd om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen'

Plaatje bij verhaal: boeren_013_0.jpg

'Vanuit Zwolle heb ik de hele ontwikkeling van de nieuwe polders tot het ontstaan van de nieuwe provincie meegemaakt. Ik had in de oorlogsjaren zelf de ontginning van de Noordoostpolder meegemaakt. Na de oorlog werden daar de eerste percelen uitgegeven. Er waren nog vrij veel gemengde bedrijven bij, vooral in de oostelijke helft. Daar zijn nog heel wat rundveestallen gebouwd door de dienst van IJsselmeerpolders.

Ik herinner mij nog dat ik de eerste dag op kantoor kwam en Anema mij vroeg of ik meeging naar Marknesse. Daar kwamen de eerste gemengde pachters van de Noordoostpolder bij elkaar om te praten over de inrichting van hun bedrijven en de aankoop van rundvee. Dat vond ik prachtig. Op mijn eerste werkdag zat ik alweer in de polder. Later was ik betrokken bij de oprichting van de fokvereniging en KI-vereniging. Na het ontstaan van de provincie Flevoland ben ik met de vut gegaan.

De mentaliteit van de boeren in de polder is anders dan op de oude grond. Ze waren stuk voor stuk geselecteerd op hun bekwaamheid. Ze hadden hun ouderlijk  huis en veel oude gewoonten achter zich gelaten. Deze boeren wilden vooruit en waren meer gericht op het behalen van voordeel. Daarom waren ze eerder geneigd om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen.’

Trefwoorden:Grond, Project Streekcultuur, Omgeving
Personen:J. Jepma
Periode:1950-1986
Locatie:Buiten Overijssel
Thema's:Grond

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.