image/svg+xml

Herman Holstege: 'Tegenwoordig komen we als noabers alleen nog bij elkaar op bezoek'

Verhaal

Herman Holstege: 'Tegenwoordig komen we als noabers alleen nog bij elkaar op bezoek'

Plaatje bij verhaal: rogge-oogst_1.jpg

'Vroeger had iedereen vaste buren, meestal zes. Je had twee naaste buren. De meeste van onze buren zijn overleden. We hebben nog maar een kleine groep. Mensen zijn niet meer verplicht te noabern (buurt te maken). Vroeger moest je als noaber overal mee helpen,  maar dat gebeurt niet meer. Het zijn gewone buren geworden. Die zijn hier niet geboren.  

Wat noabers vroeger moesten doen? Met aangifte doen gingen ze mee naar het gemeentehuis. Dat heb ik zelf niet meer meegemaakt. Ergens was dat wel goed. Je kunt toch niet zomaar een kind aangeven. Dan moet er toch wel bewijs zijn. De buurman was getuige. Noabers deden ook alles wat bij begrafenissen kwam kijken, zoals de kist dragen.

Bij een trouwerij zat je als naaste noabers vooraan. Het brulfteneugen heb ik zelf net niet meer meegedaan. Ik ken het nog wel van andere jongens uit Markelo. Ze droegen een mooi pak met stropdas. Ze hadden een verhaaltje, maar dat ken ik niet meer. Dat ging in het plat: “Wie wult oe neugen” enzo. Het was mooi werk. Als ze kwamen stonden de buren aan de weg met de fles. Dan moesten de jongens eerst wat drinken. In ’39 hadden we in Markelo soldaten langs het kanaal die de brug bewaakten. Ze kwamen ook een drankje halen bij het brulfteneugen.

Tegenwoordig komen we als noabers alleen nog bij elkaar op bezoek. De buren vooraan de weg waren laatst 60 jaar getrouwd. Daar ben ik nog naar toe geweest. Een boog hebben we niet gezet, ook al wordt dat over het algemeen in Elsen nog wel veel gedaan. Als er nieuwe buren komen, gaan we ook allemaal op bezoek.’

Auteur:Ewout van der Horst
Trefwoorden:Naoberschap, Project Streekcultuur, Omgeving
Personen:Herman Holstege
Periode:1950-2015

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.