image/svg+xml

Herman Holstege: 'Ik wist dat ik hier toekomst op de boerderij had'

Verhaal

Herman Holstege: 'Ik wist dat ik hier toekomst op de boerderij had'

Plaatje bij verhaal: verloving-herman-en-vrouw-1947.jpg

'Ik keek wel uit naar de mogelijkheid om op een boerderij te blijven. Je had in Markelo veel boeren die alleen dochters hadden. Daarvan moest er altijd één op de boerderij blijven. Mijn schoonvader had twee dochters. Ik kreeg zijn oudste dochter en de jongste dochter is vertrokken naar een andere boerderij hier vlakbij. Mijn vrouw en ik hebben elkaar in Markelo leren kennen. In september was het Schoolfeest. Daar kwam zij ook. Ze had een vriendin uit Elsen bij zich. Er liepen genoeg andere meisjes rond, maar ik had het al gauw bekeken.

Ik wist van te voren dat ik hier wel toekomst op de boerderij had. Ze hadden een jongen nodig die het boerenwerk kon en wilde doen. In mijn verkeringstijd hielp ik hier vaak mee op de boerderij. Mijn schoonvader vroeg na een jaar of 2 of ik hier wilde komen werken. Hij liep ook al tegen de 65 jaar. Introuwen heette dat vroeger. Daar had ik geen problemen mee. Mijn schoonvader kwam uit dezelfde streek als ik. Wij begrepen elkaar. Hij gaf mij de ruimte om vooruit te komen. Een vrouw heeft het wat dat betreft moeilijker. Een schoondochter moet aan het aanrecht en praten met de schoonmoeder. Een jonge schoondochter heeft vaak heel andere ideeën, maar de schoonmoeder houdt tot 70, 80 jaar de touwtjes in handen.

Ik ben getrouwd toen ik 25 jaar was: op 1 juni 1949. We hebben in Markelo een grote danstent gehuurd en bij de boerderij gezet. De drank kwam van een distilleerderij uit Rijssen. De buren hielpen mee met broodjes smeren en koffieschenken. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat deden ze toen allemaal. We hadden alles gezamenlijk. Ik maakte ineens deel uit van het huisgezin. Het was best spannend. Maar ik was al jaren van huis, had bij twee boeren gezeten. Dat scheelt een heleboel. Ik kan met iedereen overweg en slaap even goed bij een ander.'

Trefwoorden:Huwelijk, Inwoning, Project Streekcultuur, Familie
Personen:Herman Holstege
Periode:1945-1955
Locatie:Rijssen
Thema's:Huwelijk, Inwoning

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.