image/svg+xml

Geje Leferink: "Je lijkt mij wel een handig ventje"

Verhaal

Geje Leferink: "Je lijkt mij wel een handig ventje"

Plaatje bij verhaal: 2_tankwagen_met_melk_voor_t_westen_11mrt46.jpg

'Ze vroegen mensen op de zuivelfabriek. Mijn ouders zeiden: “Ga maar naar de coöperatie. Dan houd je altijd werk.” De coöperaties stonden goed bekend. Mijn vader kon goed overweg met de directeur van de landbouwvereniging, die weer goed kon met de directeur van de zuivelfabriek. In september 1945 ben ik aangenomen en in maart 1946 kon ik beginnen. Ik was nog maar 14 jaar. Ik moest een speciale vergunning halen bij de gemeente, omdat je volgens de Kinderwet van Van Houten niet voor je 15de mocht werken.

De coöperatie was opgericht in 1907. De firma Stokkenreef had op dat moment in Markelo een particuliere malerij en zuivelfabriek, met een winkel in koloniale waren en een café erbij. Als een boer een keer ergens anders inkopen had gedaan, dan had hij prompt een lager vetgehalte. “Ja, je hebt geen goed meel gebruikt.” Daarom zijn de boeren begonnen met coöperaties. Ze hebben hier alles van Stokkenreef opgekocht. De coöperatie was alleen op Markelo en omgeving gericht. In 1922 zijn de maalderij en zuivelfabriek gescheiden. De directeur van de zuivelfabriek, Neef, was een echte Fries. Er werd alleen boter gemaakt. Alle boter ging naar Zutphen. Daar was een gezamenlijk verkooppunt van de coöperatieve melkfabrieken. De meest boter ging naar Engeland.

Toen ik op de fabriek kwam, moest ik van alles en nog wat aanpakken. De directeur zei: “Je lijkt mij wel een handig ventje. Je moet alles maar leren.” Ik heb gewerkt als machinist en centrifugist in de botermakerij, op het laboratorium en op het kantoor. Mijn eerste werkdag werd ik naar het tanklokaal gebracht. De koeler was in de oorlogsjaren kapot gevroren. De plaatsvervangend machinist nam mij mee naar boven en zei: “Hier staat de koeler. Die gaten moet je dichtstoppen met poetskatoen. Om 8 uur komt de melk.” Dus ik aan het stoppen. Om 8 uur was ik nog niet klaar. Er kwam ineens melk aangestroomd. Het liep mij via de mouwen de overall in. De collega’s hadden de grootste schik. Dat was mijn eerste ervaring in de zuivel. Dat vergeet ik nooit weer.

Er was nog maar weinig melk na de oorlog. De Duitsers hadden veel vee in beslag genomen. Wij hadden nog maar drie koeien thuis. Kalveren of pinken waren soms clandestien geslacht. De koeien gaven ook weinig, omdat er amper bijvoer was. Ze leefden van gras en hooi. Lijnkoeken enz. waren niet meer te krijgen. Voordat alles weer opgebouwd was, was je 2 jaar verder.'

Trefwoorden:Zuivelfabriek, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1900-1950
Locatie:Markelo
Thema's:Zuivelfabriek

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.