image/svg+xml

Fedde Zijlstra: 'De landbouwvoorlichting werd geleidelijk geprivatiseerd'

Verhaal

Fedde Zijlstra: 'De landbouwvoorlichting werd geleidelijk geprivatiseerd'

Plaatje bij verhaal: afbeelding_54_0.jpg

'In 1976, vrij kort nadat ik boer was geworden, stond ik op een tweetal voor een plek in het bestuur van de plaatselijke Landbouwvoorlichting. Ik was hartstikke jong, 25 jaar, maar ik werd toch gekozen. Niet lang daarna werd ik ook nog voorzitter. In die tijd had elke plaats nog een eigen landbouwvoorlichter. Die werd betaald door het Rijk, maar de overheid begon zich toen net terug te trekken. Voortaan moest je zelf meebetalen voor de diensten die je van de landbouwvoorlichter vroeg. Daar was veel weerstand tegen. Wij vielen onder Dedemsvaart omdat daar iemand voor de akkerbouw zat. Balkbrug had een voorlichter voor de veehouderij. De voorlichter die wij hadden ging na een paar jaar met pensioen. Er kwam toen iemand in deeltijd terug die voor een veel grotere regio werkte. De Landbouwvoorlichting werd toen geprivatiseerd.

In het hele veenkoloniale gebied heb je nu nog maar een paar landbouwvoorlichters. Logisch, want het aantal boeren is ook veel minder geworden. Aan de Stegerensallee in Dedemsvaart stonden vroeger wel 25 boerderijen. Tegenwoordig zijn er daar nog maar twee van in functie. Die voorlichter had dus steeds minder adressen per gebied. In de winter waren er ook altijd veldbijeenkomsten. Dan nodigde je een aantal boeren uit en kwam er iemand praten over bestrijdingsmiddelen, aardappels, rassen of grondontsmetting etc. De proefboerderijen deden dan ook verslag van hoe het afgelopen jaar verlopen was. Die bijeenkomsten bestaan nog steeds.'

*Titelfoto: Boeren krijgen voorlichting bij een demonstratieveld met maïs, 1988. (collectie Stichting Heemkunde Markelo)

Trefwoorden:Landbouwvoorlichting, Omgeving, Project Streekcultuur
Periode:1950-2000
Locatie:Balkbrug
Thema's:Landbouwvoorlichting

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.