image/svg+xml

Dries Eker: 'Ik was de laatste boer op Dwarsgracht'

Verhaal

Dries Eker: 'Ik was de laatste boer op Dwarsgracht'

Plaatje bij verhaal: dries_eker_met_een_paar_melkbussen_op_zijn_punter._ca._2010._dwarsgracht_17_giethoorn_0.jpg

'Toen ik naar de Landbouwschool ging, waren er hier op Dwarsgracht nog 37 boeren die koeien hadden, meestal tussen de vier en zeven stuks. Sommigen werden oud en stopten ermee en anderen wilden groter en verhuisden naar de Noordoostpolder of zijn in de Hevenpolder verder gegaan. Ik was nog de laatste boer op Dwarsgracht. Er is verder helemaal niks meer. Ik heb 70 jaar lang koeien gemolken, maar dit voorjaar wilde het lichamelijk niet meer. Wat er precies aan scheelt weet ik niet. Ze hebben me helemaal ondersteboven gekeerd en van alles wel onderzocht. Ik heb een hele doos vol met pillen!

Op het laatst leverden de koeien ook niet zoveel meer op. Het heeft me de laatste jaren alleen maar geld gekost. En je had er nog wel veel werk mee, want je moest nog wel gras maaien en hooien. Ik wou het eigenlijk niet, maar een paar maanden geleden heeft de veehandelaar de koeien opgehaald. Ze lopen nu bij een boer in Giethoorn-Zuid. De stallen hier bij huis heb ik nog allemaal. De melkinstallatie zit er nog in. Ik zou hem zo aan kunnen zetten en weer gaan melken. Maar ja, wat moet je met die rommel allemaal? Het dondert vanzelf een keer in mekaar, moet je maar rekenen. Alles is verrot, net als de baas. Het houdt een keer op!

Ik ben altijd met plezier boer geweest. Ik was de enige opvolger, maar ik had ook nooit anders gewild hoor. Ik heb er nooit spijt van gehad. Melken vond ik altijd het mooiste werk om te doen. Dan was je in het land, in de natuur, en had je contact met de beesten. Ik heb genoeg gemerkt van alle veranderingen in de landbouw. Met machines, met koeien, met de administratie. Het komt nu allemaal veel krekker, vroeger was het veel minder secuur. Op het laatst had ik nog ongeveer 70.000 liter melkquotum. Dat heb ik nu allemaal verkocht.'

Trefwoorden:Bedrijfsbeëindiging, Bedrijf, Terugblik, Project Streekcultuur
Periode:1950-2000
Locatie:Dwarsgracht
Thema's:Bedrijfsbeëndiging, Terugblik

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.