image/svg+xml

Dine Willemink: 'Mijn man was geen voorloper, maar ook geen achterblijver'

Verhaal

Dine Willemink: 'Mijn man was geen voorloper, maar ook geen achterblijver'

Plaatje bij verhaal: 30_trekker_aangeschaft_1954.jpg

'In 1954 kochten we onze eerste trekker, gewoon bij de smid in het dorp. Er waren nog niet veel boeren met een trekker. Die aanschaf had te maken met de beerhouderij. Zo konden we de varkens zelf ophalen en wegbrengen. Dat was een service. We hebben ons paard eerst nog een tijdje gehouden, maar niet lang meer. Toen mijn dochter Erna [in 1956] geboren moest worden, hebben we een melkmachine met een benzinemotor gekocht. Daar waren we aardig op tijd mee. Mijn man was geen voorloper, maar ook geen achterblijver.

We moesten altijd eerst wat verdienen voordat we een nieuwe aankoop konden doen. Op een gegeven moment wilden een groter kippenhok zetten. De mestkuikens begonnen toen op te komen. Daar konden we helemaal geen geld voor krijgen, omdat we een pachtbedrijf hadden. Ik vond het belachelijk. Hij pachtte het van zijn vader, die nota bene twee bedrijven had. Dan durfden ze hem nog geen geld te doen voor een hok. Dat is toen niet door gegaan. Geld lenen bij familie werd niet gedaan. In 1969 hebben we alsnog een grote kippenschuur gezet met legbatterijen voor 3200 kippen. Pas toen we in 1978 de ligboxenstal gingen zetten, zijn we naar de bank geweest. Dat was onze eerste hypotheek. Die stal kostte nog heel wat in die dagen. Ook de erfenis van mijn moeder hebben we daar ingestoken. Op een gegeven moment zijn we met de varkens en later ook met de kippen gestopt. Wim en Henk, die beide boer wilden worden, hadden ook meer belangstelling voor het melkvee. Grond aankopen hebben we niet gedaan. Dat deden er niet veel in die tijd. Wat je had dat had je. Als je bijkocht verklaarden ze je soms voor gek. Later werd dat wel anders.

We bespraken en besloten alles samen. We stonden er ook samen voor. Als mijn schoonouders hier nog hadden gewoond, was dat heel anders gelopen. Dan had mijn man wel meer met zijn vader overlegd. Naar voorlichtingsbijeenkomsten en dergelijke ging ik niet mee. Vrouwen waren toen nog niet zo in tel. Op foto’s uit die tijd zie je alleen maar mannen op bijeenkomsten. In de besturen van de boerenleenbank en de fabrieken zaten ook alleen maar mannen. Ik heb wel meegedaan aan uitwisselingen met andere bedrijven van de Overijsselse Landbouw Maatschappij waar wij lid van waren. Dan was je een lange dag van huis. Met één van die families hebben we nog lang contact onderhouden. Daar zijn we later weer heen geweest.'

Trefwoorden:Trekkkers, Financiën, Boerin, Project Streekcultuur, Bedrijf
Periode:1950-1970
Locatie:Lettele
Thema's:Boerin, Financiën

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.