image/svg+xml

Dieks Horsman: 'Mijn vader zag het nut in van de vernieuwingen'

Verhaal

Dieks Horsman: 'Mijn vader zag het nut in van de vernieuwingen'

Plaatje bij verhaal: 2_ouders_dieks_1960_0.jpg

'In 1938 kwam iemand van de landbouwvoorlichtingsdienst vragen of mijn vader ervoor openstond om van zijn bedrijf een proefboerderij te maken. Dat hij mijn ouders vroeg kwam deels  door de grond. Deze was vochthoudend en daarmee heel geschikt voor de verbouw van allerlei gewassen. Maar vooral heel belangrijk was dat de eerste landbouwconsulent mijn ouders goed kende en wist dat mijn vader en moeder actieve boeren waren. Ze zochten een boer en boerin waarmee ze uit de voeten konden. Het was in een periode dat de meer ouderwetse boeren niets van de vernieuwingen moesten weten. Mijn ouders stonden er wel voor open en dat had die consulent goed in de gaten. Mijn vader zag het nut in van de vernieuwingen. Hij was ervan overtuigd dat wat de landbouwconsulenten ons wilde leren vooruitgang was. Mijn vader heeft er ook daadwerkelijk veel van geleerd. Hij kreeg goede begeleiding en voorlichting en leerde precies hoe hij de moderne inzichten kon toepassen op zijn bedrijf. Vervolgens leerde hij dat dan aan jongeren die kwamen kijken. Mijn moeder was ook betrokken bij die proefboerderij.

Zelf was ik toen nog maar een jaar of acht. Toch herinner ik me nog goed dat er jongens kwamen die een cursus volgden van de landbouwwinterschool. Samen met de leraar bekeken ze dan de gewassen bij ons. Mijn ouders hadden een gemengd bedrijf en die proefboerderij betrof alle onderdelen van het bedrijf. Dus de melkveehouderij, de varkenshouderij en de kippen. Voor die jongens van de wintercursussen was het vooral interessant om te leren hoe je met bestaande gewassen een betere opbrengst kon krijgen. Nieuw in die tijd was bijvoorbeeld om voorgekiemde aardappels te poten. Eerder verbouwde mijn vader alleen consumptieaardappelen en voer-aardappelen. De pootaardappelen waren nieuw voor hem. De pootaardappelen werden goed gecontroleerd op aardappelziekten. Nieuw was ook de verbouw van voederbieten in plaats van suikerbuiten. Deze vernieuwing paste mijn vader ook toe in zijn bedrijf.

Door de proefboerderij kreeg mijn vader goede voorlichting over gewasverbeteringsmiddelen. In mijn kinderjaren gebruikte mijn vader naast stalmest ook al kunstmest. Er zijn verschillende soorten kunstmeststoffen, stikstof, kalium, fosfor. Om grasland goed te kunnen laten groeien gebruikten we stikstofhoudend meststof. Kalkammonsalpeter, zo heette dat. Dat zaaide mijn vader eerst ook op de voederbieten. Zo af en toe kregen een paar van die voederbieten een ziekte. Toen vertelde die consulent van de landbouwvoorlichtingsdienst dat de voederbieten geen kalkammonsalpeter stikstofhoudende mest moesten, maar chilisalpeter. Die was duurder, maar bevat het sporenelement borium. Daar hadden de bieten gebrek aan. Door die chilisalpeter kregen we hele beste bieten. Kijk, dat soort kennis hadden ze bij de voorlichtingsdienst. Die voorlichting was echt heel belangrijk voor de boeren. De consulent van de landbouwvoorlichtingsdienst kwam hier één keer in de week op het bedrijf. Dan liep hij de akkers langs en gaf hij aan als er iets mankeerde aan de gewassen en wat eraan gedaan kon worden. Dat waren gratis adviezen. Er waren niet veel proefboerderijen. Mijn ouders hebben er enorm veel kennis en ervaring mee opgedaan. Overigens waren het niet alleen jongeren die via de proefboerderij kennis maakten met vernieuwingen. Ook boeren uit de omgeving waren geïnteresseerd en wisselden onderling ervaringen uit. De proefboerderij van mijn ouders is in 1948 of 1949 gestopt.'

Auteur:Elleke Steenbergen
Trefwoorden:Landbouwvoorlichting, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1938-1948
Locatie:Dalmsholte
Thema's:Landbouwvoorlichting

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.