image/svg+xml

Dieks Horsman: 'Met het verdwijnen van de varkens werd het hier wel stil'

Verhaal

Dieks Horsman: 'Met het verdwijnen van de varkens werd het hier wel stil'

Plaatje bij verhaal: 5_afscheid_biggen_1998a.jpg

'In de jaren negentig hebben we twee keer kort achter elkaar varkenspest gehad en mond- en klauwzeer. Daardoor werd de regelgeving sterk aangescherpt. Onze jongste zoon had plannen om bij ons in het bedrijf te komen. Maar door al die regelgeving en inspecties in de veehouderij zag hij ervan af. Bovendien hadden we zeker een miljoen in het bedrijf moeten investeren. We hebben ervoor gekozen dat niet meer te doen.

Vanaf het besluit dat mijn zoon het niet zou overnemen tot het vertrek van de laatste varkens ging een jaar overheen. Een varkensfokkerij kan je niet van het ene op andere moment stoppen. Ik zat nog met allemaal biggetjes. Eerst liet ik de guste zeugen niet meer dekken en na een jaar zijn de laatste biggen verkocht. De varkensschuur liet ik verbouwen tot caravanstalling. Ons boerenbedrijf stopte in 1998. Ik was toen 68 jaar. Met het verdwijnen van de varkens werd het hier wel stil. Al snel dook ik in het vrijwilligerswerk, zoals voor de historische kring Ommen. En natuurlijk houd ik alles rond het erf netjes. We kunnen alles nog zonder hulp! Dankzij onze elektrische fietsen kunnen we nog altijd genieten van het moois dat Ommen te bieden heeft.

Overigens zijn hier aan de Dalmsholterweg op één na alle boerenbedrijven weg. Er zit nog één melkveehouder. Oorzaken van het verdwijnen van de bedrijven liggen in de schaalvergroting en in een gebrek aan opvolgers. Boeren die stoppen verkopen hun grond aan boeren die hun bedrijf willen  uitbreiden. Veel boeren en boerinnen die gestopt zijn, zijn naar Ommen verhuisd. Maar de buurt is wel hecht gebleven. Boogzetten, jarige buurvrouwen, bruiloften, dat gebeurt hier allemaal nog. Ook onze nieuwe buren uit Alphen aan de Rijn doen gewoon mee in de buurt.'

Trefwoorden:Varkens, Bedrijfsbeëindiging, Terugblik, Project Streekcultuur, Bedrijf
Periode:1990-2000
Locatie:Dalmsholte
Thema's:Varkens, Bedrijfsbeëndiging, Terugblik

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.