image/svg+xml

Cobi Brinkhuis: 'Wij hielden ons bezig met de modernisering van huis en tuin'

Verhaal

Cobi Brinkhuis: 'Wij hielden ons bezig met de modernisering van huis en tuin'

Plaatje bij verhaal: boeren_012.tif_.tif_.jpg

'Ik heb me altijd onbezoldigd ingezet voor organisaties en verenigingswerk. Dat deed ik in de avonduren. Na de oorlog was het land in puin. Alles moest weer opgebouwd worden. Om wederopbouw en modernisering zoveel mogelijk hand in hand te laten gaan is toen vanuit de regering de zogenaamde streekverbetering ingesteld. Op verschillende plaatsen in Overijssel zette de regering deze organisatie om de streek te moderniseren op. Bij ons in Raalte, maar ook in Heeten en Hellendoorn. In Twente ook op verschillende plaatsen. De regering verstrekte via de streekverbetering subsidies gericht op modernisering van landbouw en ook voor huishoudelijke modernisering.

In de streekverbetering zaten afgevaardigden van lokale verenigingen en organisaties. Als onderdeel van de streekverbetering was er de huishoudelijke commissie. Lokale vrouwenorganisaties werden via een brief benaderd met de vraag of ze iemand konden afvaardigen voor deze commissie. Zo ook de Plattelandsvrouwen, omdat er boerinnen in moesten. Het bleek lastig om geschikte boerinnen te vinden. Op een gegeven moment werd ik door de Plattelandsvrouwen benaderd met de vraag of ik het wilde doen. Dat was in 1961. Ik was toen nog maar vijfentwintig jaar. Ik wilde dat wel en werd vervolgens zelfs voorzitster van de commissie! Dat ik als protestantse boerin voorzitster werd was wel een mirakel. Katholiek en protestant lag in die tijd nog heel gevoelig en de streek was in meerderheid katholiek. Maar de katholieke afgevaardigden wilden geen voorzitster zijn. Ik vond het wel een uitdaging.  

Mannen hielden zich vanuit de streekverbetering bezig met de modernisering van de landbouw en vrouwen richtten zich vanuit de huishoudelijke commissie op de modernisering van alles in rond het huis en de tuin. In die tijd waren dat soort dingen nog sterk gescheiden op sekse en rolpatronen. Als voorzitster van de huishoudelijke commissie zat ik ook bij de algemene vergaderingen van de streekverbetering. Zo konden we als vrouwen meedenken. Zo geëmancipeerd was het dan weer wel. En er werd ook wel naar de vrouwen geluisterd!

Modernisering van de keuken werd in die tijd belangrijk gevonden, evenals de aanleg van douches of de bouw van een opbergkast. Van de subsidies die er waren zijn voorbeelddouches, keukens en tuinen aangelegd. De huishoudelijke commissie had een huishoudelijke voorlichtster in dienst. Als iemand wat wilde verbouwen kon je haar laten komen voor advies. Ze had overal verstand van. In die tijd was bijvoorbeeld een werkkast nieuw en modern. De huishoudelijk voorlichtster kon uitleggen wat het voordeel was van een werkkast, hoe die gebouwd kon worden en wat een goede indeling was. Zoals waar de bezems konden staan en alle andere huishoudelijke attributen. Met het subsidiegeld is er ook een voorbeeldkeuken in een boerderij gebouwd. Boerinnen mochten daar dan gaan kijken. In zo’n voorbeeldkeuken zat dan bijvoorbeeld een aanrecht, met een kraan als er waterleiding was. Wij informeerden geïnteresseerden over mogelijkheden van subsidie bij de aanschaf van bijvoorbeeld een moderne keuken. Naast een voorbeeldkeuken is er ook een complete modelwoning gebouwd. Met alle nieuwste snufjes van die tijd erin, slaapkamers, lambrisering, goede vloeren. In die woning konden geïnteresseerden een kijkje nemen en zich laten voorlichten. Voor van alles en nog wat was subsidie mogelijk. Naast voorlichting over modernisering ín het huis, organiseerden we cursussen gericht op modernisering rond het huis. Hierbij kun je denken aan moestuin- en siertuincursussen.'

Auteur:Elleke Steenbergen
Trefwoorden:Streekverbetering, Huishouden, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1961-1965
Thema's:Streekverbetering, Huishouden

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.